Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС занепокоєнні ескалацією ситуації на Донбасі


Речниця Європейської служби зовнішньополітичної діяльності Майя Коціянчич
Речниця Європейської служби зовнішньополітичної діяльності Майя Коціянчич

ЄС висловлює занепокоєння ескалацією конфлікту на Донбасі і закликає Росію вжити заходів для зниження напруги у регіоні.

«Ми розцінюємо бої побіля Мар’їнки Донецької області, які велися 3 червня, як найбільш серйозне порушення Мінських угод, досягнутих у лютому. Як повідомляли у СММ ОБСЄ, вночі цим боям перебував рух великої кількості важкого озброєння вздовж лінії розмежування з боку проросійських сепаратистів. У ЄС вважають, що припинення вогню має виконуватися повністю, а відведене озброєння має зберігатися у сховищах, відкритих для регулярного моніторингу ОБСЄ», – сказала речниця Європейської служби зовнішньополітичної діяльності Майя Коціянчич у четвер, 4 червня.

Коціянчич також застерегла Росію, що майбутнє санкцій, запроваджених проти неї, залежатиме від виконання Мінських угод.

Учора занепокоєння щодо ескалації ситуації на Донбасі висловили у США. За словами речниці Державного департаменту Марі Гарф, спроби захопити нові території України, означатимуть для Росії додаткову плату.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що нове загострення ситуації на Донбасі є спробою уникнути виконання Мінських домовленостей.

У ніч на 4 червня ОБСЄ оприлюднила доповідь моніторингової місії про ситуацію поблизу Мар’їнки, у якій зазначалось, що ще від вечора вівторка, 2 червня, спостерігачі бачили рух великого числа важких озброєнь угруповання «ДНР» в бік контактної лінії біля Мар’їнки.

У штабі АТО повідомили, що вранці 3 червня сепаратисти зробили спробу прорватися поблизу Донецька, зокрема вони почали масований обстріл позицій сил АТО біля Мар’їнки і Красногорівки, у тому числі з важкого озброєння. У Генштабі згодом повідомили, що українські військові для зупинки наступу сепаратистів, попередивши міжнародних партнерів, були змушені застосувати артилерію.

Представник угруповання «ДНР» Едуард Басурін, коментуючи бойові дії біля Мар’їнки, заявив, що бойовики «не ведуть наступальних дій, а просто застосовують адекватні заходи проти посилення геноциду народу Донбасу».

XS
SM
MD
LG