Доступність посилання

ТОП новини

Чехи і словаки вимагають показати по ТБ російський фільм про 1968 рік


Стоп-кадр із фільму «Варшавський договір. Розсекречені сторінки»
Стоп-кадр із фільму «Варшавський договір. Розсекречені сторінки»

Чеські й словацькі журналісти, громадські й культурні діячі, письменники та інтелектуали звернулися сьогодні з листом до керівників суспільних телеканалів своїх країн з вимогою оприлюднити «російську пропаганду, яка фальсифікує факти про окупацію Чехословаччини військами Варшавського пакту в серпні 1968 року».

«Ми вимагаємо, щоб фільм «Варшавський договір. Розсекречені сторінки» (документальну стрічку минулого тижня показав російський державний телеканал Россия 1 – ред.) був без зволікань показаний найближчим часом на суспільних телеканалах Словацької Республіки і Чеської Республіки з подальшою дискусією в студії наших істориків і політологів», – мовиться в листі.

Автори заявляють, що чехи і словаки, особливо молоде покоління, яке не пережило трагедії окупації країни військами Варшавського пакту в 1968 році, «мають право бачити, як безсоромно пропаганда Москви перекручує історію, і як спробу чехів і словаків мати «соціалізм з людським обличчям» сьогодні вже наполовину фашистська Росія перетворює на фашистську змову».

Російську стрічку показали напередодні візиту до Росії прем’єра Словаччини Роберта Фіцо і є, наголошується в листі, «іспитом, як глибоко можуть деякі представники влади Словаччини схилитись перед російською пихою і грішми».

«Наполовину фашистська Росія почала перетворювати на фашистів наших батьків і дідів: якщо повз це пройти мовчки, через кілька років справжні фашисти робитимуть фашистів з нас усіх, точнісінько так, як це зараз випробували в Україні», – наголошують автори листа.

Відкрите звернення підписали вже понад 80 відомих чехів і словаків, серед них словацький публіцист Федор Ґал, чеський співак і дисидент Міхал Коцаб, словацький письменник Ян Штрассер, чеський дипломат, дисидент і педагог Мартін Палоуш, словацький громадський активіст Юрай Месік, чеський режисер і сценарист Магдал Мартін.

Російський телевізійний документальний фільм, який виправдовує вторгнення у 1968 році військ Варшавського договору до Чехословаччини, обурив політиків нинішніх двох держав – Чехії і Словаччини.

Документальну стрічку «Варшавський договір» показали на телебаченні наприкінці травня. У ній ставлять під сумнів те, що введення радянських військ в Угорщину в 1956 році і військ країн Варшавського договору до Чехословаччини в 1968 році було агресією.

XS
SM
MD
LG