Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії та Словаччині обурені трансляцією на російському ТБ версії про 1968 рік


Стоп-кадр з фільму «Варшавський договір. Розсекречені сторінки»
Стоп-кадр з фільму «Варшавський договір. Розсекречені сторінки»

«У цьому фільмі містяться ідеологічні кліше, помилкові твердження і перекручені факти» – представниця МЗС Чехії

Російський телевізійний документальний фільм, який виправдовує вторгнення у 1968 році військ Варшавського договору до Чехословаччини, обурив політиків нинішніх двох держав – Чехії та Словаччини.

ЗАВАНТАЖИТИ

У Празі міністр закордонних справ Чехії Любомир Заоралек викликав у понеділок посла Росії Сергія Кисельова для бесіди. Йшлося передусім про появу імен чотирьох чеських політиків у так званому «чорному списку» Кремля, але, зокрема, і про трансляцію фільму «Варшавський договір. Розсекречені сторінки» в ефірі телеканалу «Росія-1».

Документальна стрічка «Варшавський договір» була показана на російському телебаченні наприкінці травня. У ній ставлять під сумнів те, що введення радянських військ в Угорщину в 1956 році і військ країн Варшавського договору до Чехословаччини в 1968 році було агресією.

Зокрема, у фільмі роблять акцент на неприязній реакції пражан на введення військ країн Варшавського договору до Чехословаччини. Використовуються кадри з документальних фільмів, знятих за радянських часів, в яких негативна реакція жителів Праги на події 1968 року характеризується як «випад на адресу недавніх визволителів».

Чехословацьких опозиціонерів, які різко засудили окупацію своєї країни, називають «раніше засудженими», фашистами, есесівцями, пособниками Гітлера, бойовиками-найманцями.

Автори фільму стверджують, що дії держав Варшавського договору не підтримували тільки в Празі, а на околицях столиці Чехословаччини і в сільській місцевості населення нібито не критикувало введення військ.

Дії країн Варшавського договору у фільмі виправдовуються підготовкою вторгнення в Чехословаччину військ НАТО, а також збройним переворотом, який нібито планувався в Празі. На користь цих тверджень наводять, серед іншого, кадри пропагандистського радянського фільму «Відсіч ворогам соціалізму».

Чеське МЗС: як таке можна показувати на державному телебаченні?

Чому після багатьох років, протягом яких за цю окупацію вибачилися не тільки представники Радянського Союзу, а й влади сучасної Росії, стала можливою поява такого документального фільму
Міхаела Лагроньова

Представниця міністерства закордонних справ Чехії Міхаела Лагроньова у коментарі для Радіо Свобода пояснила, чому цей фільм став однією з причин виклику російського посла для роз’яснень до міністра Любомира Заоралека: «У цьому фільмі містяться ідеологічні кліше, помилкові твердження і перекручені факти. У міністра закордонних справ Чехії виникло запитання: чому після багатьох років, протягом яких за цю окупацію вибачилися не тільки представники Радянського Союзу, а й влади сучасної Росії, стала можливою поява такого документального фільму на російському державному телебаченні?».

Окрім Чехії, ноту протесту у зв’язку з появою в ефірі стрічки «Варшавський договір» поширило і Міністерство закордонних справ Словаччини.

Ми наполягаємо на повазі до правди про події 1968, які для Чехословаччини та її жителів означали велику та багатолітню трагедію

«Показ документального фільму, який прагне переписати історію і фальсифікувати факти про настільки темну сторінку нашого минулого, завдає шкоди російсько-словацьким відносинам, які декларуються як добрі», – йдеться в документі. – «Ми наполягаємо на повазі до правди про події 1968, які для Чехословаччини та її жителів означали велику та багатолітню трагедію».

Під час візиту до Чехії в 1993 році тодішній президент Росії Борис Єльцин засудив вторгнення військ Варшавського договору до Чехословаччини у 1968 році як «неприпустиме» і поклав провину на радянських лідерів, а не на «сучасну, демократичну Росію».

У 2006 році президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія несе «не юридичну, а моральну відповідальність» за вторгнення військ Варшавського договору до Чехословаччини.

Олександр Дубчек
Олександр Дубчек

21 серпня 1968 війська Радянського Союзу і його союзників зі східного блоку вторглися в Чехословаччину у відповідь на ліберальні реформи лідера Чехословаччини Олександра Дубчека.

У тих подіях загинуло понад 100 громадян, реформи були зупинені, панування консерваторів всередині правлячої комуністичної партії Чехословаччини посилилось.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG