Доступність посилання

ТОП новини

Росія: Мін’юст закликають визнати Фонд Горбачова «іноземним агентом»


Колишній президент СРСР Михайло Горбачов
Колишній президент СРСР Михайло Горбачов

У Громадській палаті Росії просять перевірити Фонд колишнього президента СРСР Михайла Горбачова на виконання функцій «іноземного агента». Відповідний запит голові Мін’юсту Росії направив член Громадської палати Георгій Федоров.

На думку Федорова, у нещодавно оприлюдненій доповіді Комітету громадянських ініціатив та Фонду Горбачова «1985-2015: цінності перебудови у контексті сучасної Росії», містився «заклик до нової перебудови, тобто до державно-політичних реформ в країні».

Георгій Федоров також заявляє, що Фонд Михайла Горбачова є міжнародною неурядовою організацією зі штаб-квартирою у Сан-Франциско. Іноземна реєстрація та ведення політичної діяльності на території Росії є підставами для включення організації до списку іноземних агентів, йдеться у запиті Федорова.

Речник Фонду Горбачова Павло Палажченко заявив ТАСС, що в організації немає ні штаб-квартири у США, ні закордонного фінансування.

Це вже не перша спроба надати Фонду Горбачова статус «іноземного агента». У липні 2012 року, відразу після набуття чинності у Росії закону про некомерційні організації –іноземні агенти, про це заявляв депутат Держдуми Росії від «Єдиної Росії» Роберт Шлегель.

Станом на початок червня 2015 року у список «іноземних агентів», опублікований на сайті Мін’юсту Росії, включені 68 організацій.

Закон про некомерційні організації-іноземні агенти діє у Росії від 2012 року. Він зобов’язує організації, що отримують фінансування з-за кордону, реєструватися в списку «іноземних агентів». Торік Мін’юсту Росії було надане право примусово вносити організації у цей реєстр. Деякі некомерційні організації, внесені у список іноземних агентів, намагаються оскаржити цей статус через суд.

XS
SM
MD
LG