Доступність посилання

ТОП новини

У Єгипті 11 людей засуджують до страти через заворушення на футболі 2012 року


Єгипетський суд засудив до страти 11 осіб
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Кримінальний суд у місті Порт-Саїді в Єгипті засудив до страти 11 осіб за звинуваченнями у причетності до заворушень на футбольному матчі 2012 року, внаслідок яких загинули 74 людини.

Іще 40 звинувачених суд засудив до різних термінів позбавлення волі, аж до 15 років. Решту з загалом 73 підсудних суд виправдав.

Усі вироки можуть оскаржити обидві сторони процесу.

Це був повторний розгляд справи. Попередні вироки в цій самій справі, що були винесені на початку 2013 року, передбачали смертну кару для 21 підсудного. Повідомлення про це спричинило нові масові заворушення в Порт-Саїді й сусідніх провінціях, унаслідок яких загинули не менш як 35 людей. Унаслідок цього тодішній президент Мухаммад Мурсі запроваджував у трьох провінціях Єгипту надзвичайний стан. А первісні вироки були оскаржені, і в лютому 2014 року Касаційний суд Єгипту ухвалив повернути справу на повторний розгляд.

У лютому 2012 року насильство на стадіоні в Порт-Саїді спалахнуло після того, як місцева порт-саїдська команда «Аль-Масрі» несподівано перемогла з рахунком 3:1 найкращий єгипетський клуб «Аль-Аглі» з Каїра. Юрби місцевих уболівальників кинулися на поле й на трибуни, переслідуючи гравців суперника і каїрських уболівальників. Між уболівальниками почалася масова бійка. Більшість людей загинула через тисняву, що виникла на стадіоні.

XS
SM
MD
LG