Доступність посилання

ТОП новини

ЄС прописав Україні значно вимогливішу Угоду про асоціацію, ніж іншим державам – Фергойґен


Угода про асоціацію між Україною та ЄС ставить значно більше вимог перед офіційним Києвом, ніж угоди, які Євросоюз пропонував іншим країнам, заявив Ґюнтер Фергойґен, європейський комісар з питань розширення ЄС (1999–2004).

Він додав, що упродовж тривалої політичної кар’єри був учасником десятків переговорів щодо угод про партнерство чи вступ до Євросоюзу різних держав. І хоч участі в обговоренні та формуванні саме Угоди про асоціацію між Україною та ЄС Фергойґен не брав, утім, він каже, що детальної її вивчив після ухвалення.

«Я брав участь у переговорах щодо асоціації з іншими країнами Східної та Центральної Європи. І можу сказати, що якщо, – я підкреслюю слово «якщо», – Україна виконає і впровадить усі положення Угоди про асоціацію з ЄС, то вона буде значно краще підготовлена до асоціації, аніж усі інші країни», – заявив він.

Водночас, за словами Фергойґена, зобов’язання, які Україна взяла на себе, значно перевищують європейські перспективи, які їй озвучують.

Ґюнтер Фергойґен відповідає за напрямок євроінтеграції у комплексній програмі Агенції з модернізації України. Ця неурядова організація заснована, серед інших, філософом Бернаром-Анрі Леві та має центральний офіс у Відні.

Україна і ЄС підписали Угоду про асоціацію у 2014 році. У повному обсязі вона набуде чинності після ратифікації всіма сторонами, тобто всіма 28 країнами-членами Євросоюзу.

Верховна Рада України і Європейський парламент синхронно ратифікували Угоду про асоціацію 16 вересня 2014 року. Політична частина Угоди про асоціацію України і ЄС уже діє в режимі тимчасового застосування, ще до завершення ратифікації, з початку цього року, економічна запрацює з початку 2016 року.

XS
SM
MD
LG