Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську презентують першу мобільну казарму для за стандартами НАТО


Перша мобільна казарма для українських військових
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

У Дніпропетровську презентували першу мобільну казарму для українських військових. Трансформований модуль – пересувна казарма для військових – це спільний проект українських розробників: державного підприємства «Південний машинобудівний завод» та доброчинного «Фонду оборони країни».

За словами розробників, загалом пересувний «будинок» для бійців, площею в 65 квадратних метрів, містить спальні місця для 30 осіб, облаштований кондиціонером, телевізором, місцем для гігієни тощо. На відміну від армійських наметів, у яких зараз живуть українські військові, пересувна казарма має тверду підлогу, стелю та стіни, які захищають її від перенагрівання влітку, переохолодження взимку, опадів тощо.

Як повідомив головний конструктор Вадим Беляєв, крім того, таке помешкання зручне у транспортуванні – «будинок» складається до розмірів контейнера, втричі меншого за розмірами, ніж він сам. На складання-розкладання казарми кількома людьми йде від 30 хвилин до півтора годин.

«Зовнішня оболонка – це сталь, утеплювач – пінопласт. Достатньо добра герметичність приміщення. Це повністю самостійна, самодостатня, з нуля виготовлена конструкція. Серйозний внесок зробили різні підприємства: металоконструкції – вагоноремонтний завод, панелі постачаються з Києва, збірка йде на «Південмаші», – сказав Вадим Беляєв.

Як заявив голова правління «Фонду оборони країни» Павло Хазан, вартість одного такого «будиночка» склала близько 1 мільйона гривень, це кошти громадських об’єднань та меценатів. У подальшому ініціатори проекту планують виготовити ще дві схожі конструкції, щоб запропонувати їх Міністерству оборони України, яке й має ухвалити рішення щодо запровадження серійного виробництва такої продукції на дніпропетровському державному підприємстві «Південмаш».

«Мобільні трансформовані модулі можуть виступати базою для цілої низки об’єктів: штабних приміщень, польових шпиталів, складів озброєння тощо. При розробці цього проекту конструктори враховували вимоги приписів штабів армій НАТО, армії США та Ізраїлю, а також актуальні потреби сучасної української армії», – сказав Павло Хазан.

За словами розробників, невдовзі для випробовування в польових умовах мобільна казарма буде передана бійцям до зони антитерористичної операції.

XS
SM
MD
LG