Доступність посилання

ТОП новини

Стандарти Ради Європи далі чинні в Україні – генсекретар


Генеральний секретар Ради Європи Турб’єрн Яґланн заявляє, що стандарти цієї провідного європейського правозахисного об’єднання далі чинні в Україні й після того, як Київ повідомив, що скористається правом відступити від Європейської конвенції про права людини.

Як мовиться в заяві чільника Ради Європи, міністр закордонних справ України Павло Клімкін офіційно повідомив його, що через надзвичайне становище в державі її влада скористалася зі статті 15 цієї конвенції, щоб тимчасово відступити від дотримання деяких передбачених нею прав.

Це рішення не виключає, що Європейський суд із прав людини зможе й далі розглядати заяви стосовно України, зазначив, серед іншого, Яґланн.

Він також закликав сторони конфлікту в Україні негайно припинити насильство і кровопролиття і вжити всіх заходів, щоб повністю й невідкладно виконати мінські домовленості.

Як мовиться в повідомленні Ради Європи, влада України повідомила всі держави-члени об’єднання про причини свого кроку і звернула увагу, що відступ від дотримання окремих засад конвенції про права людини буде стосуватися тільки території, на якій проводиться антитерористична операція. Влада України має постійно й повністю інформувати генсекретаря Ради Європи про вжиті заходи і їхні причини, а також про можливі територіальні зміни застосування відступу, мовиться в повідомленні.

Рада Європи нагадує, що за надзвичайних обставин, війни чи інших обставин загрози державі передбачене її право відступити від повного виконання Європейської конвенції про права людини, і цим правом раніше вже користувалися інші держави. При цьому відступ України не означає, що вона припиняє всі свої зобов’язання за конвенцією, чи перестає бути членом Ради Європи, чи що її співпраця з Радою Європи зупиняється, нагадано в повідомленні.

Верховна Рада 21 травня ухвалила заяву про тимчасовий відхід від деяких зобов’язань, передбачених Міжнародним пактом про громадянські й політичні права і Конвенцією про захист прав людини i основоположних свобод (це офіційна назва Європейської конвенції про права людини).

Відхід від зобов’язань передбачений до повного припинення збройної агресії Росії.

Як мовиться в постанові, повне припинення збройної агресії Росії передбачає «виведення всіх незаконних збройних формувань, контрольованих Росією, виведення російських окупаційних військ, їхньої військової техніки з території України, а також відновлення повного контролю Україною над державним кордоном».

У пояснювальній записці до документа мовилося, що Україна змушена вдатися до такого кроку, бо не може гарантувати дотримання прав людини в повному обсязі на території проведення АТО «через об’єктивну необхідність вжити заходів для відсічі збройної агресії Росії».

Серед відступів від міжнародних зобов’язань України, які передбачила Верховна Рада, – зокрема, превентивне затримання в районі проведення АТО осіб, причетних до тероризму, на термін понад 72 години, чи передача в цьому районі повноважень слідчих суддів відповідним прокурорам.

XS
SM
MD
LG