Доступність посилання

ТОП новини

Кулеба: «нормандські» країни називають неприйнятною участь сепаратистів у Тристоронній групі


Дмитро Кулеба, архівне фото
Дмитро Кулеба, архівне фото

На зустрічі в «нормандському» форматі, що відбулася в середу, Україна, Німеччина і Франція наполягли на збереженні формату Тристоронньої контактної групи, заявив посол із особливих доручень Дмитро Кулеба.

Намагання Росії розгорнути дискусію щодо його розширення шляхом долучення представників угруповань «ДНР» і «ЛНР» неприйнятні, сказав він агентству «Інтерфакс-Україна».

За його словами, на зустрічі, що відбулася в Парижі, ще однією чіткою спільною позицією України і західних партнерів було те, що вибори в «окремих районах Донецької і Луганської областей» мають відбутися під спостереженням Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, як і узгодили лідери країн «нормандської четвірки» на зустрічі в Мінську.

«Наразі ми не бачимо ніякого бажання Росії виконувати це зобов’язання (за мінськими домовленостями – ред.)», – сказав Кулеба. Свідченням цього, наголосив він, є те, що місію БДІПЛ ОБСЄ не допускають на окуповану територію на сході України.

Третьою з таких спільних позицій був наголос на необхідності вжити всіх можливих заходів, щоб настало повне припинення вогню з боку сепаратистів, додав він.

Загалом, сказав Дмитро Кулеба, зустріч у Парижі в «нормандському форматі» була традиційно інтенсивною й цікавою, і на ній Україна, Німеччина і Франція «шукали варіанти, як забезпечити виконання Росією мінських домовленостей».

Раніше в середу, 10 червня, в Києві представник України у Контактній групі Леонід Кучма повідомив, що Росія наполягає на розширенні формату Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання в частині Донбасу через участь у ній як окремих сторін також представників угруповань «ДНР» і «ЛНР». При цьому він звернув увагу, що це суперечить ідеї тристороннього формату, який затвердили лідери «нормандської четвірки». Кучма наголосив, що представники сепаратистів мають брати участь у роботі Контактної групи не з правом голосу, а як консультанти.

Тристоронню контактну групу створили за результатами переговорів керівників країн «нормандської четвірки» – України, Росії, Німеччини і Франції. Її членами є Україна, Росія і ОБСЄ. У частині засідань групи також беруть участь представники донецьких і луганських сепаратистів.

Київ і Захід звинувачують Росію в підтримці сепаратистів на Донбасі, Москва це заперечує.

Крім того, на Заході звертають увагу, що саме Росія і підтримувані нею сепаратисти порушують мінські домовленості. Зокрема, йдеться про вимогу виведення всіх іноземних збройних формувань, військової техніки, а також найманців із території України і роззброєння всіх незаконних груп. Натомість Росія постійно вводить на окуповану частину території України все нові озброєння і живу силу і встановлює там чітку систему командування спільними російсько-сепаратистськими військами.

XS
SM
MD
LG