Доступність посилання

ТОП новини

Проект звіту ООН: миротворці платять товарами за секс-послуги


Військовослужбовці миротворчих контингентів ООН регулярно вступають у сексуальні відносини з громадянами країн, куди спрямовані для надання допомоги, йдеться в проекті спеціальної доповіді ООН, який оприлюднило агентство Reuters.

У документі, підготовленому підрозділом ООН, що відповідає за питання внутрішньої ефективності цієї організації, відзначається зокрема, що голод і злидні змушують багатьох жінок на Гаїті і в Ліберії надавати сексуальні послуги миротворцям. Це стає для них джерелом отримання готівки, мобільних телефонів, прикрас й інших предметів повсякденної необхідності.

У доповіді, яку цитує агенція Reuters, йдеться про підтверджені 480 випадків сексуальної експлуатації і скарг, що надійшли в період з 2008 до 2013 року. Одна третина таких повідомлень містить відомості про участь неповнолітніх у сексуальних угодах.

«Свідчення, що надійшли із двох країн, де дислокуються миротворчі контингенти ООН, підтверджують широке розповсюдження платних сексуальних послуг. Водночас про них рідко повідомляють», – йдеться в проект доповіді ООН.

Агентство Associated Press, яке також має текст проекту доповіді, повідомляє, що у разі відмови миротворця оплатити послугу, жінки забирали у них нагрудні знаки і погрожували розповісти про їхню поведінку в соцмережах.

Водночас агентства з посиланням на текст документа повідомляють, що, незважаючи на збільшення чисельності міжнародних миротворчих контингентів під егідою ООН, показники «сексуальних зловживань» за останні роки знижуються.

На даний час миротворчі контингенти ООН у різних країнах світу налічують близько 125 тисяч військовослужбовців.

XS
SM
MD
LG