Доступність посилання

ТОП новини

У суді першої інстанції Брюсселя не підтверджують інформації про засідання у справі Портнова


Андрій Портнов у Суді ЄС у Люксембурзі, архівне фото
Андрій Портнов у Суді ЄС у Люксембурзі, архівне фото

У кримінальній палаті суду першої інстанції Брюсселя, розташованому в Палаці правосуддя, на середу, 17 червня 2015 року не заплановане судове засідання з позивачем Андрієм Портновим, повідомили Радіо Свобода в секретаріаті суду.

Дані про заплановані судові позиції в секретаріаті можна отримати за датою народження позивача. За датою народження Андрія Портнова інформації про судове засідання, призначене на 17 червня, в секретаріаті суду немає.

Саме цей суд мав би бути першою інстанцією розгляду кримінального провадження щодо громадян інших країн, підозрюваних у вчиненні правопорушення на території Бельгії.

Раніше колишній заступник голови адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов заявляв у фейсбуці, що 17 червня у Палаці правосуддя у Брюсселі в Бельгії за його заявою відбудеться судове засідання за обвинуваченням колишніх керівників Генеральної прокуратури України Олега Махніцького та Олексія Баганця.

За його словами, Махніцького та Баганця обвинувачують у тому, що, зловживаючи службовим становищем, вони своїми підписами скріпили і направили в Раду ЄС сфальсифіковані дані про його кримінальне переслідування. У зв’язку з тим, що офіс Євросоюзу розташований на території Бельгії, кримінальне переслідування почато в цій країні, заявив Андрій Портнов.

У коментарі Радіо Свобода Олексій Баганець повідомляв, що про позов та вказане судове засідання йому нічого не відомо.

Олег Махніцький теж заявляв Радіо Свобода, що йому офіційно також жодних повідомлень не надходило.

5 березня 2014 року Євросоюз заморозив на один рік активи 18 колишніх українських високопосадовців, яких підозрюють у незаконному заволодінні державною власністю. Під санкції потрапив також Портнов. Через рік Європейський союз виключив із санкційного списку чотирьох колишніх українських високопосадовців, зокрема і Портнова.

Після цього він заявив, що в суді оскаржує факт введення санкцій.

У Суді Європейського союзу, найвищому судовому органі ЄС, який засідає в Люксембургу, Радіо Свобода повідомили, що в його Суді загальної юрисдикції розглядають позов Андрія Портнова проти Ради ЄС у зв’язку із санкціями, які були накладені на нього у 2014 році. У рамках цього провадження вже відбулося перше судове засідання.

XS
SM
MD
LG