Доступність посилання

ТОП новини

Портнов проти Євросоюзу – хто кого?


Віктор Янукович (ліворуч) та Андрій Портнов. Архівне фото
Віктор Янукович (ліворуч) та Андрій Портнов. Архівне фото

Екс-заступник голови Адміністрації президента Януковича вимагає визнати неправомірним рішення про включення його до санкційного списку

Люксембург – Андрій Портнов став першим колишнім українським високопосадовцем часів президента Януковича, чий позов розглядається у Суді загальної юрисдикції Євросоюзу.

Колишній заступник голови Адміністрації президента Януковича вимагає визнати неправомірним рішення про включення його до санкційного списку, що, як він твердить, завдало шкоди його професійній і діловій репутації. Крім того, сам факт запровадження проти нього європейських санкцій він називає неправомірним.

Андрій Портнов був п’ятим у санкційному списку ЄС проти українських чиновників і бізнесменів, чиї активи у Європі були заморожені, і фігурував там як «радник президента Януковича». Загалом, у цьому списку були 22 особи включно з екс-президентом. Дев’ять із них теж подали позови до суду ЄС, оскаржуючи ці обмеження.

У березні цього року Андрія Портнова і ще трьох колишніх функціонерів було виключено із санкційного списку, що, однак, не заважає колишньому юристу команди Юлії Тимошенко і екс- раднику президента Януковича оскаржувати сам факт запровадження обмежень проти нього.

Спіймай мене, якщо зможеш

Андрій Портнов каже, що санкції жодним чином не вплинули на нього, оскільки він ніколи не мав жодних активів за кордоном. Колишній соратник Віктора Януковича після перемоги Майдану і втечі президента переїхав до Москви. Однак навіть накладені санкції і офіційний розшук українською владою не зупиняли Андрія Портнова від поїздок за кордон, зокрема у країни ЄС.

Я спокійно можу пересуватися. Мене ніколи ніхто на кордоні не зупиняв. Я веду активну політичну діяльність
Андрій Портнов

«Я нічого не крав в української держави. А Європа вже не довіряє українській владі, тому я спокійно можу пересуватися. Мене ніколи ніхто на кордоні не зупиняв. Зараз сюди, у Люксембург, я приїхав із Брюсселя, де я часто буваю і зустрічаюся з європейськими політиками. Я веду активну політичну діяльність», – розповів Андрій Портнов Радіо Свобода біля входу до будівлі суду ЄС у Люксембурзі.

Андрій Портнов у Люксембурзі
Андрій Портнов у Люксембурзі

Андрій Портнов неприховано глузує з української влади і говорить, що нинішньою справою «Портнов проти Єврокомісії» хоче створити судовий прецедент, щоб потім можна було притягнути до відповідальності всіх, хто винен у переслідуваннях опозиції і власне у фальсифікації документів.

«Будь-яке рішення суду – позитивне воно буде чи ні, є дуже важливим тому, що в ньому викладена позиція Євросоюзу. Вона вже викладена і сьогодні вона буде озвучена відповідачем Євросоюзу на судовому засіданні. Він виклав її уже письмово – українська влада звернулася з тим, з чим вона звернулася. Євросоюз не перевіряв цю інформацію і вимушений був вірити на слово українській Генеральній прокуратурі. Тобто, я хочу зафіксувати юридичним міжнародним актом судовим факти фальсифікації української влади», – твердить Андрій Портнов.

Коли очікувати на вирок?

У суді кажуть, що справу отримали минулого року, тому вердикту можна очікувати у кращому випадку в кінці цього року, але дуже ймовірно, що і наступного.

«Серед причин такого довгого розгляду – не лише справи щодо санкцій, а і велика кількість складних економічних справ з Білорусі, Сирії, Тунісу, Лівану та Ірану. До того ж, дуже багато часу займають переклади, бо суд має 22 офіційні мови, на які всі основні документи мають бути перекладені. І останнє, але не менш важливе: влітку суд іде у відпустку на два місяці (липень-серпень), що ще більше подовжує процеси ухвалення рішень», – розповів Радіо Свобода Балаш Лехоцкі, працівник Суду загальної юрисдикції Євросоюзу.

Всі справи українських чиновників, які оскаржують запровадження санкцій проти них, плануються на розгляд цього року. Наступний у списку на слухання справи колишній прем’єр Микола Азаров. Його французький адвокат був присутній у залі суду на справі Андрія Портнова як відвідувач. Під час перерви у засіданні суду він активно спілкувався з пресою і розповідав, що ЄС однозначно програє більшості позивачів із України.

Процесуальні моменти

Андрій Портнов брав участь в усному слуханні справи по суті. Жодних офіційних представників України на засіданні не було, бо формально держава жодним чином не залучена до справи. Портнов, як фаховий юрист, базується насамперед на процесуальних моментах: він твердить, що Єврокомісія не мала права взагалі включати його до санкційного списку, оскільки на момент того рішення ЄС проти нього в Україні не було порушено жодної кримінальної справи.

Після слухання колишній соратник Януковича вийшов усміхнений і сказав, що «дуже задоволений сьогоднішнім процесом тому, що практично дві години колегія суддів без перерви допитували представника ЄС про обставини введення міжнародних санкцій проти мене».

Представник захисту ЄС сказав, що на даному етапі не має права коментувати справу.

Портнов планує повернутися в Україну?

В Україні його звинувачують у «привласненні майна шляхом зловживання службовим становищем». Він буцімто незаконно очолив кафедру Конституційного права у Київському національному університеті і заволодів коштами університету. Сам Портнов твердить, що він не порушував закону, який забороняє державним службовцям займатися іншою діяльністю з метою отримання коштів, і він мав право на викладацьку діяльність. Саме зарплату за лекції вважають «привласненням майна». Портнов оскаржував звинувачення прокуратури і вже виграв в Україні 12 судів.

Справа у Суді загальної юрисдикції ЄС – не єдиний позов Портнова, що розглядається у Європі. У червні королівський суд Брюсселя також розглядатиме його скарги на дії колишніх керівників Генпрокуратури України (Махніцького і Баганця) за буцімто фальсифікацію обвинувачень проти нього у зловживанні владою. Андрій Портнов каже, що обов’язково буде присутній на слуханнях справи у Брюсселі і додає, що може повернутися в Україну, як тільки буде така можливість.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG