Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисник: затриманого в Криму у «справі 26 лютого» Асанова судять на закритих засіданнях


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Один з координаторів Комітету із захисту прав кримських татар, член Меджлісу Ескендер Барієв повідомляє про чергове судове засідання над Алі Асановим, затриманим у «справі 26 лютого».

Як зазначає Барієв, засідання суду проходять в закритому режимі, суд продовжив Асанову арешт до серпня.

«Суд в черговий раз не врахував того, що на його утриманні перебувають батько-інвалід і вже четверо маленьких дітей», – повідомляє правозахисник.

«Алі вимагає проведення всіх необхідних слідчих та судових заходів його рідною і однією з державних мов – кримськотатарською – та забезпечення його перекладачем з кримськотатарської на російську», – додав Барієв.

Барієв також просить допомоги у правозахисних організацій, оскільки в Криму – «гострий дефіцит незалежних адвокатів».

«Якщо адвокати погоджуються працювати в інтересах підзахисного, то людям доводиться іноді від них відмовлятися через важке матеріальне становище. Зокрема, сім’ї Алі необхідно виплатити поки 2000 доларів. У кримськотатарської сім’ї немає такої можливості», – написав Барієв на своїй сторінці в Facebook.

Кримські суди засідання з розгляду «справи 26 лютого» не анонсують, а правоохоронці дані процеси і затримання не коментують.

Алі Асанова затримали 15 квітня, 17 квітня відбулося засідання суду в Сімферополі, на якому йому обрали запобіжний захід у вигляді двох місяців тримання під вартою, до закінчення слідства.

У постанові суду йдеться про нібито заподіяння смерті з необережності, винесено постанову про притягнення Алі Асанова як обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 212 Кримінального кодексу Росії (участь у масових заворушеннях, карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років).

26 лютого 2014 року біля будівлі кримського парламенту зібралися кілька тисяч прихильників кримськотатарського Меджлісу і «Русского единства». Організаторами заходів протилежного спрямування виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксьонов. Тоді в результаті сутичок двоє людей загинули. Після окупації Криму Слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу.

В рамах його розслідування «за підозрою в організації та участі в масових заворушеннях» 29 січня поточного року був також затриманий заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз. 22 квітня в цій справі був заарештований оператор кримськотатарського телеканалу АTR Ескендер Небієв. Всього, за даними правозахисників, у «справі 26 лютого» арештовані 4 кримських татар.

XS
SM
MD
LG