Доступність посилання

ТОП новини

Єврозона: домовленості з Грецією не видно


Голова групи міністрів фінансів країн зони обігу спільної валюти євро Єрун Дейссельблум заявляє, що переговори з Грецією про умови надання їй міжнародної фінансової допомоги дали надто мало результатів, і домовленості ще й близько не видно.

Як сказав він на прес-конференції після переговорів у Люксембурзі, міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс запропонував здійснити надто мало заходів, що були б дієвими і серйозними.

Переговори, які відбувалися в кілька етапів протягом минулого тижня, не досягли поступу, а час для Греції збігає, наголосив Дейссельблум.

Він додав, що найближчими днями Греція має подати нові пропозиції.

Крім того, повідомив Єрун Дейссельблум, президент Європейської ради Дональд Туск скликав терміновий саміт лідерів держав єврозони на понеділок, 22 червня, в намаганні знайти вихід із грецької кризи.

Яніс Варуфакіс, зі свого боку, на окремій прес-конференції звинуватив єврогрупу в нездатності піти на компроміс. За його словами, там вирішили зосередити увагу на зобов’язаннях Греції, а не на зобов’язаннях інших сторін.

Лівацький прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас і його уряд лівих і правих радикалів відмовляються реформувати пенсійну систему і ставки податку на додану вартість, щоб скоротити видатки і збільшити наповнюваність бюджету. Цього вимагають від Афін міжнародні кредитори як передумову надання Греції допомоги.

Міністри фінансів країн єврозони вимагають від Греції нарешті подати план реформ, який Афіни зобов’язалися б виконати, і тим покласти край п’ятимісячному протистоянню між новим урядом Греції, що виступає проти цих реформ та заощаджень, і його кредиторами, які хочуть, щоб Греція нині скоротила свої витрати приблизно на 2 мільярди євро.

Греція має до 30 червня включно сплатити МВФ 1 мільярд 600 мільйонів євро за отриманими раніше кредитами, але наразі не має цих коштів. Того ж дня збігає ухвалена раніше програма міжнародної фінансової допомоги Афінам в обмін на реформи й заощадження. Без досягнення до того часу домовленості з кредиторами про умови отримання останнього траншу цієї програми допомоги на Грецію вочевидь чекатиме дефолт.

XS
SM
MD
LG