Доступність посилання

ТОП новини

«Венеціанська комісія» радить Україні законодавчо розділити люстрацію і боротьбу з корупцією


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Європейська комісія «За демократію через право» («Венеціанська комісія») радить українські владі законодавчо розділити люстрацію і боротьбу з корупцією. Про це йдеться в підсумках «Венеціанської комісії» щодо закону «Про очищення влади» (про люстрацію).

«(Закон) переслідує дві різні цілі. Перша – захищати суспільство від людей, які, через їхнє поводження в минулому, могли б становити загрозу для новоствореного демократичного режиму. Друга – очистити державні адміністрації від фізичних осіб, які займаються масштабною корупцією. Термін «люстрація» у його традиційному сенсі охоплює тільки перший процес», – йдеться в підсумках.

У Венеціанській комісії заявляють, що розуміють специфічний український контекст, коли режим попереднього президента Віктора Януковича давав можливість правлячим елітам збагачуватися, і при цьому корупція була серед засобів, якими цього досягали.

Водночас, як заявляють у комісії, боротьба з цими двома явищами одними засобами може призвести до практичних труднощів.

«Під час зустрічей з представниками української влади делегація Венеціанської комісії кілька разів висловлювала думку, що намагатися переслідувати дві цілі в одному законі і застосовуючи при цьому однакові засоби не є оптимальним. Люстрація, з одного боку, і антикорупційні заходи, з іншого, хоча й однаково легітимні, але не є ідентичними за походженням. Вони також не є суб'єктом однакових міжнародних підходів і вимагають різних засобів для подолання», – заявили у комісії.

Венеціанська комісія оприлюднила свій висновок після дев’яти місяців оцінки закону «Про очищення влади» і змін до нього, консультацій з українською владою і громадянським суспільством.

Закон «Про очищення влади», що передбачає люстрацію посадовців в Україні за низкою критеріїв, набув чинності 16 жовтня 2014 року.

У листопаді минулого року Верховний суд України звернувся до Конституційного суду з клопотанням визнати такими, що не відповідають Конституції, низку положень цього закону. Ще одне подання з приводу цього закону надійшло від Верховного суду у березні цього року.

У січні цього року з клопотанням щодо закону «Про очищення влади» до Конституційного суду звернулися 47 народних депутатів. Конституційний суд України об’єднав усі три конституційні подання в одне провадження.

XS
SM
MD
LG