Доступність посилання

ТОП новини

Литва готова постачати Україні зброю – посол


©Shutterstock
©Shutterstock

Литва готова постачати Україні зброю. Про це заявив посол Литви в Україні Марюс Януконіс в ефірі «5-го каналу».

«Дійсно, така політична воля є, і вона була оприлюднена вищим литовським керівництвом. Деякі кроки вже зробленою. Будемо й далі такі кроки робити, в тому числі щодо постачання зброї в Україні. Детальніше важко говорити, але ми готові», – наголосив Януконіс.

«Ми хочемо показати приклад іншим країнам, що треба допомогти Україні всіма засобами, в тому числі військовими. Я не бачу підстав, які можуть стримувати цю політику», – додав він.

У листопаді 2014 року Україна і Литва домовилися про постачання українським військовим елементів озброєння. Україна і Литва домовилися також про підготовку офіцерів й участь у навчаннях на території Литви.

У вересні минулого року країни НАТО на своєму саміті підтвердили, що організація не може поставляти озброєння Україні, але це можуть робити держави, які входять до Північноатлантичного альянсу, в рамках двосторонніх відносин.

18 червня США зробили крок вперед у питанні надання Україні озброєнь, зокрема Сенат Конгресу США схвалив законопроект про видатки на оборону, який, серед іншого, пропонує надати Україні озброєння й іншу військову допомогу. Документ передбачає, що Україні має бути цього року надано військової допомоги на суму у 300 мільйонів доларів, зокрема, радари і протитанкову зброю. Президент Барак Обама, не згодний із багатьма іншими моментами законопроекту, що не пов’язані з Україною, і вже заявляв, що накладе на нього вето.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. У свою чергу Москва будь-які звинувачення відкидає. Росія зазначає, що на Донбасі можуть бути російські «добровольці».

XS
SM
MD
LG