Доступність посилання

ТОП новини

WikiLeaks: США стежили за трьома президентами Франції


Агентство національної безпеки США шпигувало за трьома президентами Франції Жаком Шираком, Ніколя Саркозі та Франсуа Олландом. Про це повідомив сайт Mediapart з посиланням на дані WikiLeaks.

Повідомляється, що американська розвідка здійснювала стеження за французькими президентами у період з 2006-го до 2012 року.

WikiLeaks заявив про наявність документів, отриманих з Агентства національної безпеки США, щодо комунікацій не лише Ширака, Саркозі та Олланда, але й окремих осіб з французького уряду та посла Франції в США.

Документи також містять номери мобільних телефонів багатьох посадовців Єлисейського палацу, і президентські зокрема.

Документи засвідчують факти розмов між французькими урядовцями про світову фінансову кризу, грецькі борги, а також відносини між адміністрацією Олланда та німецьким урядом на чолі з Анґелою Меркель.

Помічник президента Франції Франсуа Олланда повідомив, що з огляду на оприлюднені дані сьогодні, 24 червня, відбудеться нарада з питань національної безпеки для обговорення поширеної WikiLeaks інформації.

WikiLeaks – це ресурс, заснований австралійцем Джуліаном Ассанжем на базі однойменної організації, яка оприлюднює конфіденційну інформацію про політичну, бізнесову та іншу діяльність провідних країн світу та її лідерів. Сам Ассанж майже три роки живе в еквадорському посольстві в Лондоні, де переховується від британської влади, щоб уникнути видачі до Швеції. Там його підозрюють у зґвалтуванні, сексуальному насильстві і нелегальному примусові щодо двох шведських жінок, що сталося 2010 року. Ассанж заперечує ці звинувачення.

XS
SM
MD
LG