Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина і Франція ставлять Греції ультиматум


Франсуа Олланд (л), Анґела Меркель (2-га п) і Алексіс Ципрас (п) на зустрічі у Брюсселі, 26 червня 2015 року
Франсуа Олланд (л), Анґела Меркель (2-га п) і Алексіс Ципрас (п) на зустрічі у Брюсселі, 26 червня 2015 року

Лідери Німеччини і Франції поставили Греції ультиматум із вимогою укласти угоду з міжнародними кредиторами до кінця вихідних.

За словами дипломатів, канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд провели коротку зустріч із прем’єр-міністром Греції Алексісом Ципрасом на берегах саміту Європейського союзу й заявили йому, що критично важливою в цьому є зустріч міністрів фінансів країн зони обігу євро в суботу, 27 червня.

Попередження пролунало по тому, як раніше у п’ятницю, 26 червня, член Європейської комісії від Німеччини Ґюнтер Еттінґер у радіовиступі заявив, що, якщо вихід із грецької кризи не буде знайдений протягом п’яти днів, для Греції стане неминучим вихід із єврозони.

У четвер, 25 червня, міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс заявив, що його країна зробила все можливе, аби виконати, за його словами, «дивні вимоги» міжнародних кредиторів, і має твердий намір залишитися в єврозоні. Та при цьому він додав, що Афіни не приймуть ніякого вирішення кризи, яке вважатимуть за неприйнятне.

Попередніми днями Греція вперше подала пакет пропозицій щодо виходу з кризи, який кредитори назвали «реальним», хоч і не досить конкретним. Він уперше передбачав пенсійну реформу і збільшення податку на додану вартість, від чого уряд Греції доти категорично відмовлявся. Але вже в середу, 24 червня, Греція знову відмовилася від деяких із цих пропозицій, зокрема, від збільшення суми пенсійних внесків.

Цих двох реформ у радикальнішому вигляді вимагають від Афін міжнародні кредитори – Європейський союз, Європейський центральний банк і МВФ – як передумову надання Греції останнього траншу в 7 мільярдів 200 мільйонів євро з узгодженої раніше програми фінансової допомоги.

Греція має до 30 червня включно сплатити МВФ 1 мільярд 600 мільйонів євро за отриманими раніше кредитами, але не має цих коштів. Того ж дня збігає ухвалена раніше програма міжнародної фінансової допомоги Афінам в обмін на реформи й заощадження. Без досягнення до того часу домовленості з кредиторами про умови отримання останнього траншу цієї програми допомоги на Грецію вочевидь чекатиме дефолт, а відтак примусовий вихід із єврозони.

XS
SM
MD
LG