Доступність посилання

ТОП новини

10% вулиць Дніпропетровська потребують перейменування – міськрада


Такі й інші схожі назви вулиць досі є у Дніпропетровську
Такі й інші схожі назви вулиць досі є у Дніпропетровську

У Дніпропетровську на громадське обговорення запропонують кілька варіантів перейменування вулиць із «радянськими» назвами, заявив у Дніпропетровську в. о. керуючого справами виконкому міської ради Вадим Шебанов.

Як сказав посадовець, до 20 листопада в місті мають ухвалити рішення щодо перейменування близько 300 вулиць, а це близько 10 відсотків від їхньої загальної кількості.

«Наше місто – чи не останнє з тих, хто цим займається. У Чернівцях зараз «велика проблема» – перейменовувати чи ні вулицю Пролетарську. Все, більше таких вулиць у них немає. Тільки Дніпропетровськ і Запоріжжя відстали від інших міст у цьому питанні», – сказав Шебанов.

За його словавми, частині вулиць запропонують повернути історичні назви, якщо вони «не викликають якихось негативних асоціацій і є милозвучними». До таких, зокрема, відносять нинішню вулицю Леніна (частина якої має історичну назву – Клубна, інша частина – Воскресенська), вулицю XXII Партз’їзду ( історична назва – Вознесенська), Жовтнева площа (Соборна площа) тощо.

Він також зазначив, що перейменування вулиць Дніпропетровська – не така дорога справа: жителям будинків вона обійдеться в копійки. Що ж до виготовлення нових табличок, тут планують залучити комерційні структури.

«Скільки це буде коштувати? Ви йдете в паспортний стіл і міняєте прописку. Платите 89 копійок. Все. З приводу переробки паспортів БТІ – вже пройдено етап в інших містах: у техпаспорті змінюється назва при зміні власника. Щодо адресних покажчиків: кажуть, що це дорого. Чесно кажучи, у нас цих покажчиків майже немає по місту, вже познімали. Крім того, до мене приходили дві структури, які пропонували повісити на будинках центральної частини міста таблички з назвами. Але ключове – вони хотіли, щоб на табличках був QR-код, щоб можна було через смартфон заходити на сайт, читати історію цієї будівлі, споживати контекстну рекламу. І вони готові табличками обвішати все місто. Бізнесу це вигідно – ми економимо», – зазначив посадовець.

У квітні 2015 року Верховна Рада України ухвалила закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, у травні його підписав президент Петро Порошенко. За законом, зокрема, має бути перейменований і сам Дніпропетровськ, як і ще один обласний центр – Кіровоград.

XS
SM
MD
LG