Доступність посилання

ТОП новини

У столиці Вірменії триває протистояння (трансляція)


У столиці Вірменії триває протистояння
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

У столиці Вірменії триває протистояння

У столиці Вірменії триває протистояння поліції і значної частини демонстрантів проти подорожчання електроенергії.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, на заблокованому учасниками акції проспекті Баграмяна в центрі міста залишаються до 20 тисяч демонстрантів. Усупереч вимогам поліції, вони заявляють, що не мають наміру розходитися, доки рішення підняти ціни на електроенергію буде не «заморожене», а цілком скасоване.

Під час демонстрації на проспекті Баграмяна в Єревані вдень 28 червня 2015 року
Під час демонстрації на проспекті Баграмяна в Єревані вдень 28 червня 2015 року

Поліція, яка попереджала про силовий розгін акції, якщо вона не розійдеться до 23-ї години за місцевим часом, і після настання цього часу ніяких активних дій наразі не вживає. Але місце протесту оточене, щоб ускладнити рух туди новим учасникам.

Поліція постійно заявляє про «провокаторів» у лавах демонстрантів, що лишаються на проспекті.

Тим часом понад тисячу демонстрантів відгукнулися на заклик організатора єреванського протесту, лідера неполітичного руху «Ні грабункові» Вагінака Шушаняна звільнити проспект Баграмяна, що є однією з головних транспортних артерій Єревана, і перейти на сусідню площу Свободи, де вони не заважатимуть рухові транспорту.

За його словами, демонстранти вже досягли «безпрецедентного успіху» і перебувають «на шляху до перемоги», і сутички з поліцією не поліпшать їхніх досягнень.

Ідеться про те, що в суботу, 27 червня, президент Вірменії Серж Сарґсян заявив, що з 1 липня, коли тарифи на електроенергію зростають, людям не доведеться сплачувати підвищених сум, доки незалежна консалтингова компанія не здійснить аудит цих підвищених тарифів, і протягом цього часу різницю компенсуватиме уряд. Але, сказав президент, якщо аудит визнає нові тарифи обґрунтованими, вони набудуть чинності.

Раніше активісти заявляли, що не звільнять вулиці, доки президент не оголосить на телебаченні про повне скасування ухвали підвищити ціни на електроенергію, а також про перегляд у бік зниження такого ж минулорічного підвищення цін.

Мирні протести тривають і ще в кількох містах Вірменії.

У четвер, 25 червня, уряд Вірменії відкинув головну вимогу демонстрантів – скасувати недавнє рішення підвищити з 1 липня майже на 17 відсотків і так високі ціни на електроенергію – з нинішніх 42 драмів (на сьогодні приблизно 1 гривня 87 копійок) до 49 драмів (2 гривні 18 копійок) за кіловат-годину.

Такого підвищення, вже третього за останні три роки, домоглася вірменська електроенергетична компанія-монополіст «Електричні мережі Вірменії», що належить власникові з Росії – компанії «Інтер РАО ЄЕС», підконтрольній російській державі.

А російська компанія повідомила тим часом, що за перший квартал нинішнього, 2015 року досягла у Вірменії п’ятиразового зростання своїх прибутків порівняно з першим кварталом минулого, 2014 року.

XS
SM
MD
LG