Доступність посилання

ТОП новини

Росія пропонує Україні знижку на газ



Дмитро Медведєв та Олексій Міллер, архівне фото
Дмитро Медведєв та Олексій Міллер, архівне фото

Російський прем’єр-міністр Дмитро Медведєв каже, що ціна на природний газ для України буде знижена до $247 за 1000 кубометрів.

Медведєв в ході зустрічі з головою «Газпрому» Олексієм Міллером і міністром енергетики Олександром Новаком в Москві 29 червня заявив, що ціна на газ буде знижена на $40 через падіння світових цін на енергоносії.

Подальші рішення про ціноутворення будуть залежати від коливань світових цін, додав Медведєв.

Медведєв зазначив, що знижка надається на прохання Києва.

«Незважаючи на складнощі в наших відносинах, ми готові допомогти нашим партнерам», – сказав Медведєв.

Росія і Україна за посередництва ЄС мають намір провести наступний раунд газових переговорів у Брюсселі.

На початку червня у «Газпромі» заявили, що розрахункова ціна газу російського для «Нафтогазу України» без знижки за рахунок митного збору становить для третього кварталу цього року 287 доларів, для четвертого – 262,5 долара за тисячу кубометрів.

Знижку в ціні на газ для України запровадили 2010 року за так званими харківськими домовленостями, які також продовжували перебування російського Чорноморського флоту в українському Криму. Ця знижка становить 30 відсотків від ціни, але не більше як 100 доларів за тисячу кубометрів, і має діяти до 2019 року.

Росія після окупації Криму й заяви про його анексію стала твердити, що харківські домовленості вже не чинні, але за результатами переговорів досі все ж надавала Україні передбачену цими угодами знижку.

XS
SM
MD
LG