Доступність посилання

ТОП новини

Ґрібаускайте відкинула заяви щодо законності визнання незалежності країн Балтії


Даля Ґрібаускайте ©Shutterstock
Даля Ґрібаускайте ©Shutterstock

Президент Литви Даля Ґрібаускайте відкинула заяву Генпрокуратури Росії про перевірку законності визнання незалежності країн Балтії.

«Наша незалежність була здобута кров’ю нашого народу. Ніхто не має права погрожувати їй. Тільки ми вирішуємо нашу долю», – написала Грібаускайте у своєму Twitter-і.

Раніше російське агентство «Інтерфакс» повідомило, що Генеральна прокуратура Росії почала перевірку законності визнання незалежності країн Балтії Державною радою СРСР у 1991 році. Раніше з запитом про це у Генпрокуратуру звернулася група депутатів Державної думи Росії.

Як заявило джерело агентства, юридично рішення про визнання незалежності країн Балтії називають неповноцінним у зв’язку з тим, що воно ухвалювалося, як стверджують, неконституційним органом.

Державну раду СРСР як тимчасовий найвищий міжреспубліканський орган державної влади в Радянському союзі в перехідний, як тоді вважали, період створив після провалу серпневого путчу 1991 року З’їзд народних депутатів СРСР – найвищий тоді радянський орган влади – спеціальним законом, що мав силу конституційного. У законі зазначалося, що положення Конституції СРСР діють у частині, що не суперечить цьому законові. Саме Державна рада СРСР на першому ж засіданні визнала незалежність трьох держав Балтії. Змін про це до Конституції СРСР не встигли внести – вже через кілька місяців Радянський Союз був розпущений офіційно.

XS
SM
MD
LG