Доступність посилання

ТОП новини

Рада обмежила військовим в АТО користування мобільними телефонами


©Shutterstock
©Shutterstock

Верховна Раду у середу 244 голосами обмежила користування мобільними телефонами в зоні АТО, віддавши це рішення на розсуд командирів. Таким чином відповідний законопроект ухвалили у другому читанні.

При цьому депутати не підтримали поправку депутатів від «Радикальної партії» Олега Ляшка і Оксани Корчинської, що передбачає користування мобільними телефонами медикам, якщо є загроза життю військовослужбовця.

«Зрозуміло, що використання мобільного зв’язку наражає на небезпеку, оскільки наш ворог використовує можливості радіоелектронної розвідки задля встановлення локації наших підрозділів і задля наведення артилерії. Цим законом ми вводимо новий додаток 20 до військового статуту ЗСУ. Ми змінюємо статтю 59, яка чітко встановлює повноваження командира щодо встановлення порядку користування мобільними засобами. Дійсно потрібно надати право командиру військових частин самостійно встановлювати порядок використання мобільних», – пояснив депутат від «Блоку Петра Порошенка», секретар Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться про те, що закон покликаний підвищити захист важливої військової інформації від прослуховування противником.

«Реалізація Закону України сприятиме підвищенню рівня захищеності інформації, що циркулює в мережах систем зв’язку силових структур та правоохоронних органів держави, забезпечення живучості та функціонування систем управління силових структур та правоохоронних органів держави в цілому, унеможливлення прослуховування засобів мобільного зв’язку військовослужбовців радіорозвідкою противника та визначення їх координат», – йдеться у записці до законопроекту.

У штабі АТО систематично повідомляють про діяльність на території Луганської та Донецької областей диверсійно-розвідувальних груп бойовиків, які шпигують за допомогою радіозв'язку та безпілотників за позиціям українських військових і системами їхнього зв'язку.

XS
SM
MD
LG