Доступність посилання

ТОП новини

Помер «британський Шиндлер» Ніколас Уїнтон


Сер Ніколас Уїнтон (фото архівне)
Сер Ніколас Уїнтон (фото архівне)

Сер Ніколас Уїнтон, британець, який врятував від нацистів 669 дітей із єврейських родин у Чехії в роки Другої світової війни, помер у віці 106 років. Про це напередодні повідомила родина Уїнтона.

Чоловік доньки Уїнтона повідомив, що той помер тихо, уві сні, перебуваючи в лікарні, неподалік Лондона.

«Добра людина, сер Ніколас Уїнтон, помер. Він назавжди залишиться символом мужності, глибокої людяності, неймовірної скромності», – відреагував прем'єр-міністр Чехії Богуслав Соботка у Twitter.

Президент Мілош Земан, який минулоріч нагородив Уїнтона орденом Білого Лева, написав: «Він був людиною, чиєю мужністю я захоплювався».

Прем'єр-міністр Великобританії Дейвід Камерон зазначив: «Світ втратив велику людину. Ми ніколи не повинні забувати: людяність сера Ніколаса Уїнтона врятувала багато дітей від Голокосту».

Головний рабин Британії лорд Джонатан Сакс назвав Уїнтона «гігантом моральної мужності».

Уїнтон увійшов в сучасну історію як «британський Шиндлер» (німець Оскар Шиндлер у роки Голокосту врятував понад 1200 євреїв, ця історія стала основою фільму «Список Шиндлера» (1993) – ред.), він вивозив дітей з Чехії та переправляв їх до Великобританії, підшукуючи там їм сім'ї, які готові були прихистити осиротілих дітей, переважно з єврейських родин. Ніколас Уїнтон мовчав про свій героїчний вчинок протягом 50 років, поки його дружина не знайша записів про врятованих дітей на горищі.

У мережі інтернет є відео, датоване 1998 роком, на ньому показано, як в одній з телепрограм бере участь Ніколас Уїнтон. Чоловік не знав, що у залі поряд з ним сидять люди, яких він в дитинстві врятував. Люди стоячи дякують Ніколасу Уїнтону.

XS
SM
MD
LG