Доступність посилання

ТОП новини

Президент Сербії не поїде на жалобну церемонію у Сребреницю


Президент Сербії Томіслав Ніколіч
Президент Сербії Томіслав Ніколіч

Президент Сербії Томіслав Ніколіч не братиме участі у церемонії з нагоди 20-ї річниці масових вбивств у Сребрениці, що відбулося у Боснії 11 липня 1995 під час війни у колишній Югославії. Про це у четвер, 2 липня, повідомила адміністрація сербського президента.

Заява була зроблена у час, коли західні держави і Росія знову виявилися розділені щодо того, чи повинен Рада безпеки ООН визнати вбивства у Сребрениці актом геноциду. Під час засідання у Генеральній асамблеї у Нью-Йорку генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун і постійний представник США при ООН Саманта Пауер назвали геноцидом вбивство 8 тисяч мусульманських чоловіків і хлопців у Боснії.

Боснійські серби, Сербія і союзник сербів Росія висловлюють невдоволення, що у резолюції Ради безпеки ООН з нагоди 20-х роковин трагедії у Сребрениці, це трактуються як геноцид. Великобританія представила проект резолюції Ради безпеки, в якому засуджується геноцид у Сребрениці.

Армія боснійських сербів під командуванням генерала Ратка Младича напала на Сребреніцу 6 липня 1995 і за п’ять днів повністю зайняла місто. Близько 30 тисяч жінок і дітей були депортовані з міста. Міжнародним трибуналом по колишній Югославії та Міжнародним Судом ООН визнано, що у липні 1995 понад 8 тисяч боснійців-мусульман були вбиті сербськими підрозділами під керівництвом Младича. Сербська сторона оскаржує кількість загиблих.

XS
SM
MD
LG