Доступність посилання

ТОП новини

У 2015 році створять стабілізаційний енергофонд на 1 мільярд доларів – уряд


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

В Україні в 2015 році створять стабілізаційний енергетичний фонд у розмірі 1 мільярда доларів для закупівлі імпортного природного газу. Про це йдеться в урядовій постанові №459 від 24 червня 2015 року.

У рішенні зазначається, що формування стабілізаційного (резервного) енергетичного фонду здійснюється компанією «Нафтогаз України» відповідно до договорів, укладених із зовнішніми кредиторами, під державні гарантії, надані на підставі окремих рішень Кабміну.

Кошти з резервного енергофонду використовуватимуться «Нафтогазом» для закупівлі імпортного газу, послуг із приєднання та доступу до газотранспортних мереж, оплати послуг із транспортування і зберігання газу.

«Природний газ, придбаний за рахунок коштів стабілізаційного (резервного) енергетичного фонду, зберігається в підземних сховищах компанії «Укртрансгаз» і використовується компанією «Нафтогаз України» на підставі окремих рішень Кабміну», – йдеться у документі.

Відповідно до урядового рішення, Міненерговугілля здійснює контроль за цільовим використанням коштів стабілізаційного енергофонду, закупівлею імпортованого природного газу, фінансовим станом компанії «Нафтогаз України» та своєчасністю і повнотою виконання ним фінансових зобов’язань за запозиченнями.

30 червня «Нафтогаз України» повідомив, що з 1 липня зупиняє закупівлю газу в російського «Газпрому» до узгодження умов постачання. Ця заява пролунала після того, як відбувся черговий раунд переговорів про постачання газу між Україною, Євросоюзом та Росією – сторони не досягли порозуміння.

Після завершення 31 березня чинності так званого «зимового» пакету Україна і Росія за посередництва Єврокомісії ведуть переговори про умови продовження постачання газу. Ці поставки важливі для наповнення підземних сховищ газу, розташованих на заході України. Саме ці сховища гарантують стабільність постачання палива європейським споживачам у зимовий період.

XS
SM
MD
LG