Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН розгляне резолюцію щодо геноциду в Сребрениці


Меморіал жертвам різанини в Сребрениці, Боснія і Герцеговина
Меморіал жертвам різанини в Сребрениці, Боснія і Герцеговина

Рада безпеки ООН 7 липня розгляне запропоновану Великобританією резолюцію про 20-річчя масового вбивства в Сребрениці і визнання цієї події актом геноциду.

Ухваленню резолюції може перешкодити Росія, яка має право вето в Раді безпеки ООН. Під час війни на Балканах на початку 1990-х Росія підтримувала боснійських сербів і Сербію. Проект резолюції засуджує різанину в Сребрениці і закликає запобігти геноциду у всьому світі.

У проекті резолюції йдеться, що «оцінка трагічних подій у Сребрениці як геноциду є необхідною умовою для примирення». Документ засуджує заперечення геноциду. Лідери боснійських сербів відмовляються визнати вбивство восьми тисяч мусульманських чоловіків і хлопчиків у районі Сребрениці в липні 1995 року геноцидом.

Заступник посла Росії в ООН Петро Іллічов назвав резолюцію такою, що «викликає розбіжності» і покладає відповідальність лише «на одну сторону конфлікту».

Боснія і Герцеговина готується до меморіальних заходів в пам’ять про різанину в Сребрениці 11 липня.

Західні країни і Росія мають розбіжності з приводу того, чи можна назвати цю різанину геноцидом. Росія, що має тісні історичні та релігійні зв’язки з Сербією, поширила свій проект резолюції, в якому не згадує ані Сребреницю, ані визначення «геноцид».

Суди ООН вже назвали ці події геноцидом.

XS
SM
MD
LG