Доступність посилання

ТОП новини

Активісти вимагають від Яценюка оновити конкурсну комісію антикорупційного агентства


©Shutterstock
©Shutterstock

Низка антикорупційних організацій звернулася до прем’єр-міністра Арсенія Яценюка з вимогою про невідкладне оновлення Конкурсної комісії з обрання членів Нацагентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Про це йдеться у повідомленні прес-служби однієї з організацій, які звернулись до прем’єра, – Transparency International Україна.

Представники громадських організацій нагадали, що 22 червня прем’єр заявив про свою готовність змінити представника уряду в конкурсній комісії або взагалі віддати громадським організаціям урядове представництво в комісії.

Тому активісти просять прем’єра на найближчому засіданні уряду скасувати власне розпорядження про склад конкурсної комісії через порушення під час її формування.

Також представники антикорупційних організацій наполягають на призначенні нової уповноваженної особи від Кабміну замість Романа Греби.

Активісти вимагають включення до складу нової конкурсної комісії фахового делегата від громадськості із професійним досвідом у сфері запобігання корупції та бездоганною діловою репутацією за поданням Кабміну.

«1 липня на сайті уряду було оприлюднено відомості про кандидатів на посади членів НАЗК, документи яких, очевидно, буде розглядати нелегітимна комісія. І це при тому, що представник президента в Кабміні Олександр Данилюк офіційно зупинив свою роботу в комісії до моменту вирішення всіх суперечностей зі складом та способом її формування», – зауважують громадські діячі.

У березні уряд створив Національне агентство з питань запобігання корупції, очікується, що агентство запрацює до кінця цього року.

Створення агентства передбачається законом «Про запобігання корупції», ухваленим 14 жовтня 2014 року. Відповідно до закону, члени агентства призначаються на посаду Кабміном строком на чотири роки за результатами конкурсу. Комісія з обрання членів Нацагентства має обиратися за принципом: 4 представники від громадськості і по одному представникові від парламенту, уряду, президента, а також керівник Нацагенства з питань державної служби.

11 червня Кабмін оголосив про початок роботи конкурсної комісії з відбору кандидатів на посади членів Національного агентства з питань запобігання корупції. Проте напередодні активісти заявили, що склад конкурсної комісії Кабмін затвердив, порушуючи норми закону.

XS
SM
MD
LG