Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ про окуповані частини Донбасу: черги на кордоні з Росією й суди, що не працюють


(архівне фото)
(архівне фото)

Організація з безпеки і співпраці в Європі повідомляє, що члени її Спеціальної моніторингової місії в Україні стали в понеділок, 6 червня, свідками великих черг на непідконтрольній Києву ділянці кордону з Росією і заяв самопроголошених «посадовців» сепаратистів про те, що суди в них не працюють.

Зокрема, мовиться в повідомленні, в міжнародному пункті пропуску «Успенка» на кордоні з Росією, який був закритий рішенням уряду України ще минулого року і який нині фактично контролюють сепаратисти з угруповання «ДНР», у черзі на виїзд до Росії стояли сто цивільних авт, і люди з черги розповіли спостерігачам, що середній час, який витрачають на перетин кордону, становить 24 години.

А в Луганську самозваний «заступник головного прокурора» угруповання «ЛНР» розповідав на прес-конференції, що на захоплених цим угрупованням територіях, які воно вважає «незалежними від України», далі чинний Кримінальний процесуальний кодекс України. При цьому промовець додав, що у в’язницях залишаються 150 людей, які були засуджені ще до початку конфлікту, і нині вони не мають можливості оскаржити свої вироки, бо суди не працюють.

Серед інших повідомлень спостерігачів ОБСЄ за той день – розповідь про відвідини іншої Успенки, селища неподалік Луганська, де розташований військовий навчальний табір спільних російсько-сепаратистських сил. Там члени місії мали можливість спостерігати, як 18 танків Т-64 проводили бойові стрільби за кількасот метрів від головної дороги.

Крім того, як і в кожному такому прес-релізі, в повідомленні є звіт про порушення режиму припинення вогню – того дня головно поблизу донецького аеропорту, де між 7:30 і 17:30 спостерігачі чули понад 60 пострілів і вибухів, що відповідали мінометному вогневі, а також залпи, як виглядає, зі стрілецької зброї, автоматичних гранатометів, кулеметів великого калібру і зенітних установок.

Натомість біля села Широкина неподалік Маріуполя, де попередніми тижнями точилися запеклі бої, ситуація того дня була спокійна.

На лінії контакту сторін конфлікту в частині сходу України, відповідно до мінських домовленостей, іще з 15 лютого теоретично діє режим припинення вогню, важкі озброєння мали бути відведені від неї на відстань поза досяжність пострілу. Але порушення стаються постійно, обидві сторони звинувачують противника у провокаціях.

XS
SM
MD
LG