Доступність посилання

ТОП новини

Ципрас: Греція готова до пошуку компромісу


Алексіс Ципрас
Алексіс Ципрас

Греція готова взяти на себе частину відповідальності за пошук компромісного рішення для вирішення кризи, пов’язаної з фінансовими зобов’язаннями Афін, заявив прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас.

«Насправді, мова йде не про винятково грецьку проблему, а питання загальноєвропейського масштабу. І європейська проблема потребує європейського рішення. Сьогодні ми шукаємо компромісне рішення в європейських традиціях, щоб уникнути розколу в ЄС. Ми всі усвідомлюємо критичність моменту і готові взяти на себе нашу частину історичної відповідальності», – заявив Ципрас, виступаючи на засіданні Європарламенту в Страсбурзі після невдалих переговорів на вчорашньому євросаміті й недільного референдуму, який відкинув пакет допомоги міжнародних кредиторів взамін на економію.

«На жаль, ми опинилися в цій складній ситуації через те, що протягом десятиліть різні представники попередньої грецької влади потурали корупції, загравали із владою бізнесу і через відсутність контролю за шахраюваннями з податками серед найбагатших», – додав представник ліворадикальної партії «СІРІЗА», грецький прем’єр-міністр Ципрас.

Голова грецького уряду заявив, що 57 відсотків багатства Греції перебуває у руках 10 відсотків греків. «Ми хочемо боротися із владою олігархії та картелів, проти шахраювання з податками. Ми рішуче налаштовані на збереження єдності і в Греції, і в Євросоюзі», – сказав Ципрас.

Напередодні Ципрас зустрівся в Брюсселі з міністрами фінансів країн зони євро, проте не зміг запропонувати конкретні пропозиції щодо реформ, чого вимагають в ЄС. Члени зони євро дали Греції час до 12 липня для формулювання таких пропозицій.

Президент Європейської ради Дональд Туск закликав лідерів усіх 28 країн ЄС зібратися на саміт у Брюсселі 12 липня, заявивши, що йдеться «про майбутнє Європейського союзу».

На референдумі 5 липня більшість греків висловилися проти запропонованих ЄС і МВФ умов кредитування країни, за що агітувала правляча ліворадикальна партія «СІРІЗА».

3 липня Європейський фонд фінансової стабільності констатував дефолт Афін за зобов’язаннями перед ним, а 1 липня Греція стала першою країною, що опинилася в стані дефолту щодо МВФ.

XS
SM
MD
LG