Доступність посилання

ТОП новини

Росія: «Громадський контроль» оскаржив блокування сайту за поради щодо поїздок до Криму


Офіс Товариства захисту прав споживачів (російське скорочення ОЗПП) «Громадський контроль», Москва
Офіс Товариства захисту прав споживачів (російське скорочення ОЗПП) «Громадський контроль», Москва

У Росії Товариство захисту прав споживачів «Громадський контроль» подало до суду скаргу на блокування його сайту. Юристи організації вважають неправомірними дії Генеральної прокуратури Росії і «Роскомнагляду», рішенням яких заблокований сайт.

Цей сайт заблокували наприкінці червня після того, як на ньому оприлюднили поради російським туристам в’їжджати до Криму тільки через материкову частину України, маючи при цьому дозвіл української влади. Ці рекомендації у «Громадському контролі» пояснили тим, що, згідно з нормами міжнародного права, півострів є окупованою територією, і за його несанкціоноване відвідування в Україні передбачена кримінальна відповідальність. Керівник організації Михайло Аншаков також зазначав, що багато росіян, які відпочивали в окупованому Криму, потім скаржилися на відмову у видачі їм віз до інших країн.

Після цієї публікації російська Федеральна служба нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій, більше відома як «Роскомнагляд», крім сайту «Громадського контролю», заблокувала також блог Аншакова в соцмережі LiveJournal, а Генпрокуратура Росії зажадала порушити кримінальну справу стосовно організації.

Тим часом наприкінці червня «Громадський контроль» оскаржив у Конституційному суді Росії російський закон «Про прийняття Криму і Севастополя до складу Росії». На думку заявників, приєднання півострова, зокрема, порушує принцип верховенства міжнародного права, закріпленого в російській Конституції.

В організації звертали увагу, що Росія не денонсувала міжнародних договорів і угод, у яких визнана територіальна цілісність України, і не підписувала нового мирного договору, який би легітимував анексію Криму, а Україна не відмовлялася від суверенітету над територією Криму.

XS
SM
MD
LG