Доступність посилання

ТОП новини

Іран закликав швидко укласти ядерну угоду і спільно боротися з екстремізмом


Могаммад Джавад Заріф під час переговорів у Відні, фото 2 липня 2015 року
Могаммад Джавад Заріф під час переговорів у Відні, фото 2 липня 2015 року

Міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф заявив, що ядерна домовленість його країни зі світовою спільнотою вже «на досяг руки» і може відкрити шлях до спільних дій проти екстремізму.

У статті для британського ділового видання Financial Times, що оприлюднена на його сайті, Заріф заявив, що Іран «готовий укласти справедливу і зважену домовленість і готовий відкрити нові горизонти в тому, щоб давати відповіді на спільні виклики значно більшого масштабу».

Серед таких спільних викликів він назвав «дедалі брутальніший екстремізм, що заполонює серце Близького Сходу і навіть простягає руки до Європи».

Водночас, говорячи про ядерні переговори, міністр наголосив, що їхні учасники «мають зробити критично важливий вибір між згодою і примусом».

Нині у Відні тривають остаточні переговори Ірану і шести з провідних країн світу – Великої Британії, Франції, Німеччини, Сполучених Штатів Америки, Китаю і Росії. На них мають узгодити детальні технічні параметри значного згортання ядерної програми Тегерана в обмін спершу тільки на поступове послаблення санкцій у відповідь на конкретні кроки щодо такого згортання, а вже потім і на повне зняття цих санкцій. Термін завершення цих переговорів, який уже вкотре перенесли, тепер збігає кінцем дня п’ятниці, 10 липня.

Останніми днями, за словами дипломатів, Іран несподівано висунув на них низку нових умов. Тегеран також відмовляється пристати на деякі вимоги, які світова спільнота вважає визначально важливими, заявляючи, що вони неприйнятні. Ідеться, зокрема, про вимогу Ірану негайно зняти всі санкції відразу після підписання угоди про його ядерну програму, а також його категоричну відмову заморожувати на тривалий час свої ядерні дослідження й розвиток технологій у галузях, що можуть сприяти створенню ядерної зброї, і вільно допускати міжнародних інспекторів ООН на іранські ядерні об’єкти, що є водночас військовими.

Нинішні переговори почалися по тому, як на початку квітня учасники попередніх переговорів про суперечливу ядерну програму Тегерана узгодили у принципі політичну домовленість щодо її згортання.

У світі непокояться, що Іран під прикриттям мирної ядерної програми може намагатися чи міг намагатися раніше таємно створити ядерну зброю. Тегеран заперечує ці звинувачення.

XS
SM
MD
LG