Доступність посилання

ТОП новини

Чехія вирішила прийняти 1500 біженців


Біженець із Північної Африки, що дістався до європейського берега Середземного моря, під час ранкової молитви у прикордонній зоні між Італією і Францією, фото 17 червня 2015 року
Біженець із Північної Африки, що дістався до європейського берега Середземного моря, під час ранкової молитви у прикордонній зоні між Італією і Францією, фото 17 червня 2015 року

До 2017 року Чехія може прийняти до 1500 біженців – цю кількість визначив уряд Чехії на засіданні, що закінчилось пізніми вечірніми годинами в середу.

Як зазначив прем’єр Богуслав Соботка, «уряд матиме весь процес прийняття біженців під своїм контролем, насамперед із огляду безпеки».

На думку чеського прем’єра, Європейський союз повинен також узятись за «краще забезпечення охорони свого шенгенського кордону і проведення політики повернення нелегальних економічних мігрантів».

Чехія, зі свого боку, готується вести переговори з ЄС про механізми повернення біженців у разі, якщо в Чехії їм не вдасться отримати притулок (а таких, як очікують, серед прохачів буде близько 60 відсотків).

Як наголосив заступник голови чеського уряду Павел Белобрадек, із загалом 1500 біженців Чехія може прийняти 1100 з тих, які нині зосереджені в наметових містечках в Італії та Греції, і ще 400 осіб із регіону Йорданії й територій, замешканих курдами.

Справою прийняття і розселення біженців у таборах на чеських теренах займатиметься Міністерство внутрішніх справ. Перших утікачів Чехія готується прийняти вже у вересні.

Ухвалена урядом Чехії кількість біженців – 1500 осіб, яких до 2017 року має прийняти ця країна, – є нижчою від попередньо планованих у ЄС квот. Спершу передбачалось, що Чехія прийме до 2016 року 1850 біженців.

Європейський союз, зіткнувшись цього року з небувалим напливом нелегальних мігрантів, більшість яких дістається до Італії і Греції, запропонував, щоб цих людей урешті приймали всі країни Євросоюзу за визначеними квотами. Чимало країн ЄС виступили різко проти такої ідеї, заявивши, що їхня співучасть у прийманні біженців має бути добровільна, а не примусова.

XS
SM
MD
LG