Доступність посилання

ТОП новини

Розгляд у Росії по суті справи Сенцова і Кольченка відбудеться у відкритому режимі – адвокат


(архівне фото з акції в Києві на підтримку ув’язнених)
(архівне фото з акції в Києві на підтримку ув’язнених)

Розгляд у Росії по суті судової справи українців Олега Сенцова і Олександра Кольченка відбудеться у відкритому режимі, повідомила адвокат Сенцова Ольга Чавдар.

За підсумками попереднього слухання в Північно-Кавказькому окружному військовому суді в російському місті Ростові-на-Дону вона, як інформує агентство УНІАН, повідомила: «Сьогодні розглядалося клопотання захисту щодо проведення судового розгляду у відкритому судовому засіданні. Це клопотання задовольнили, за винятком особливостей дослідження низки доказів, представлених стороною обвинувачення в томі першої кримінальної справи».

Вона також додала, що суд дозволив за клопотанням захисту вести аудіозапис справи, але у відеозапису було відмовлено «для забезпечення безпеки учасників засідання», бо підсудних «звинувачують у злочині терористичної спрямованості».

Адвокат також повідомила, що Кольченкові, так само як і Сенцову, незважаючи на аргументи захисту, продовжили досудовий арешт на півроку – до 16 грудня. Перше слухання справи призначено на 21 липня, додала вона.

Раніше в четвер, 9 липня згаданий суд на попередньому засіданні в закритому режимі почав розгляд справи українського режисера Олега Сенцова і ще одного громадянина України Олександра Кольченка.

Олега Сенцова затримали працівники Федеральної служби безпеки Росії в анексованому Росією Криму у травні 2014 року. Російські слідчі вважають, що він організував підпали у сімферопольському відділенні російської партії «Єдина Росія» (ця партія потім заперечила, що в будинку, який підпалювали, було її відділення) і в офісі проросійської організації «Російська громада Криму». Українського режисера також звинувачують у підготовці вибуху біля пам’ятника Леніну в Сімферополі. У середині квітня йому висунули нове звинувачення – у незаконному зберіганні зброї.

У кримінальній справі, крім нього, проходять іще три людини: Олександр Кольченко, Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирній. Афанасьєв і Чирній раніше дали свідчення і, уклавши угоду зі слідством, були засуджені на 7 років позбавлення волі кожен. Кольченко наразі перебуває у слідчому ізоляторі.

Україна вважає затримання українського режисера окупаційною російською владою незаконним, а справу проти Сенцова та його колег сфабрикованою.

XS
SM
MD
LG