Доступність посилання

ТОП новини

МЗС висловило протест щодо нових звинувачень проти Савченко в Росії


Під час однієї з акцій на підтримку Надії Савченко в Києві
Під час однієї з акцій на підтримку Надії Савченко в Києві

Міністерство закордонних справ України висловило категоричний протест у зв’язку з новими звинуваченнями російської влади проти народного депутата Надії Савченко.

Ці звинувачення проти незаконно ув’язненої українки, тепер уже не у причетності до вбивства російських журналістів на Донбасі, а безпосередньо в їхньому вбивстві, безпідставні і сфабриковані, мовиться в заяві МЗС у четвер.

«При цьому слідство вкотре повністю проігнорувало надані захистом українки докази про її непричетність до інкримінованих дій. Підтвердженням відвертої упередженості російської сторони стало відхилення слідчими органами всіх без винятку клопотань адвокатів Надії щодо проведення додаткових експертиз стосовно наявних у справі висновків російських експертів», – наголошено в документі.

«Глибоке занепокоєння викликає повна зневага з боку Росії до взятих на себе зобов’язань відповідно до пункту 6 Комплексу заходів на виконання мінських домовленостей», – мовиться в заяві. Цей пункт документа, ухваленого 12 лютого, передбачає «забезпечити звільнення і обмін усіх заручників і незаконно утримуваних осіб на основі принципу «всіх на всіх», при чому цей процес мав бути завершений найпізніше як на п’ятий день після відведення важких озброєнь від лінії контакту сторін конфлікту в частині сходу України, про яке сторони заявили вже давно.

Крім того, нагадали в МЗС, продовжуючи утримувати Надію Савченко, російська сторона нехтує її європейським парламентським імунітетом як члена Парламентської асамблеї Ради Європи.

Міністерство закордонних справ України вкотре вимагає від російської сторони припинити судовий фарс та негайно звільнити Надію Савченко, заявили в Києві.

Про зміну звинувачення проти Савченко стало відомо в понеділок, 6 липня, коли Слідчий комітет Росії повідомив про завершення розслідування кримінальної справи щодо неї і серед звинувачень перелічив уже не тільки замах на вбивство і незаконний перетин кордону, про які повідомляли раніше, а й безпосередньо вбивство.

Досі Надію Савченко, яка нині перебуває за ґратами в Росії, звинувачували у причетності до загибелі російських журналістів, які нелегально перебували на Донбасі в лавах сепаратистів, висвітлюючи їхні бойові дії проти українських військ, а також у незаконному перетині російського кордону. Савченко не визнає своєї провини і вважає, що перебуває під вартою незаконно. Її захист заявляє, що справа сфальсифікована, ніяких доказів причетності Савченко до загибелі журналістів не існує, бо вона потрапила в полон ще до їхньої смерті, а російський кордон вона не перетинала з власної волі.

Наприкінці червня минулого року сепаратисти захопили її в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказами, які надав захист, Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, бо потрапила в полон іще до їхньої смерті. Та слідство й суд не беруть ці докази до уваги.

Москва стверджує, що Савченко не належить до передбачених мінськими домовленостями заручників і незаконно утримуваних осіб, які мають бути звільнені, і її цей пункт не стосується.

Також Росія відмовляється визнати міжнародний імунітет, що його Надія Савченко має як член делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

XS
SM
MD
LG