Доступність посилання

ТОП новини

У Криму посилилися репресії проти громадських активістів – правозахисники


В анексованому Росією Криму посилилися політичні і кримінальні переслідування громадських активістів і людей з проукраїнською позицією, йдеться у звіті за червень міжнародного консорціуму правозахисних організацій.

Як наголосила координатор Центру громадянських свобод Марія Лисенко, окупаційна влада використовує юридичні і позаправові методи впливу для припинення діяльності правозахисників і зміцнення тоталітарних владних інститутів.

«Щонайменше нам стало відомо про дев’ять судових засідань, з яких одне закінчилося вироком і три – штрафами. Відомо про 10 затримань активістів, сім допитів, щонайменше три попередження чи то рекомендації, як це дуже «модно» зараз на тимчасово окупованій території України. Це також шість кримінальних проваджень, про які стало відомо у червні місяці, щонайменше одне захоплення приміщення. Також триває боротьба з «українським минулим» і знаходить своє виявлення у традиційній вже забороні мітингів і мирних зібрань», – повідомила Лисенко.

За даними правозахисників, у цілому в Росії (за винятком Північного Кавказу) переслідування не мають тотального характеру, влада застосовує їх вибірково проти конкретних людей. Натомість в анексованому Криму силовики використовують усі напрацьовані у законодавстві і практиці Росії «інструменти придушення» альтернативної точки зору, наголосила Лисенко.

Червневий звіт щодо Криму підготували експерти Центру громадянських свобод, правозахисна волонтерська група «Євромайдан SOS», Регіональний центр прав людини. Інформація отримана з відкритих джерел, включно з повідомленнями українських урядових інституцій.

XS
SM
MD
LG