Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: справи проти 3 екс-заступників голів ОДА щодо співпраці з Курченком передали до суду


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Генпрокуратура направила до суду обвинувальні акти щодо колишніх заступників голів Харківської, Київської та Черкаської облдержадміністрацій.

За повідомленням прес-служби Генпрокуратури, трьох колишніх заступників голів Харківської, Київської та Черкаської ОДА обвинувачують у заволодінні чужим майном в особливо великих розмірах групою осіб шляхом зловживання службовим становищем (частина 5 статті 191 Кримінального кодексу України) та вчиненні службового підроблення, що спричинило тяжкі наслідки (частина 2 статті 366 Кримінального кодексу України).

У ГПУ також повідомляють, що у вчиненні вказаних кримінальних правопорушень за аналогічними фактами повідомлено про підозру ще двом колишнім заступникам голови Донецької облдержадміністрації.

«Досудовим розслідуванням, зазначені високопосадовці протягом 2010 року – лютого 2014 року сприяли групі осіб під керівництвом Сергія Курченка у протиправному заволодінні значними обсягами належного компаніям «Укргазвидобування» та «Укрнафта» скрапленого газу шляхом його придбання на спеціалізованих аукціонах за нижчими від ринкових цінами, визначеними виключно для випадків реалізації скрапленого газу для потреб населення, хоча насправді здійснювалась подальша його реалізація комерційним структурам через мережу підконтрольних підприємств і в результаті отримано злочинний прибуток», – зазначають у ГПУ.

Генпрокуратура визнала групу компаній СЄПЕК Сергія Курченка, яку пов’язують з «Сім’єю» колишнього президента Віктора Януковича, злочинною організацією і повідомила про досудове розслідування за фактом створення злочинної організації, «члени якої упродовж 2010-2014 років вчинили низку тяжких та особливо тяжких злочинів у різних сферах економіки з метою заволодіння майном державних підприємств, що входять до системи Міністерства інфраструктури, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, зокрема компаній «Нафтогаз» та «Укргазвидобування», а також Національного банку України».

Компанії групи СЄПЕК Сергія Курченка викуповувала практично весь обсяг скрапленого газу на аукціонах держкомпанії «Укргазвидобування» упродовж кількох років. Газ купували за пільговими цінами як для населення, тоді як ринкова ціна була у кілька разів вищою. Минулого року прибуток СЄПЕК на державних аукціонах зі скрапленого газу становив 1,5 мільярда гривень.

У 2013 році менеджмент державної компанії «Укргазвидобування» спробував витіснити їх, піднявши ціну за відвантаження газу у 50 разів – до 3500 гривень за тонну. Після цього на кілька місяців продавцем газу стала «Західна нафтогазова компанія», близька до Юрія Борисова, який у січні цього року був звільнений з посади голови «Укргазвидобування». Після цього СЄПЕК знову отримали доступ до аукціонів «Укргазвидобування».

XS
SM
MD
LG