Доступність посилання

ТОП новини

Transparency Іnternational: компромісу з урядом щодо комісії антикорупційного агентства немає


Міжнародна антикорупційна організація Transparency Іnternational спростовує інформацію про досягнення домовленості з урядом щодо розблокування роботи конкурсної комісії з відбору членів Нацагентства з питань запобігання корупції. Про це йдеться в заяві організації.

«Transparency Іnternational України заявляє, що ніякого компромісу бути не може, поки існує підконтрольна урядові конкурсна комісія, обрана з порушеннями антикорупційного законодавства», – мовиться в заяві.

В заяві наголошують, що організація вважає за необхідне замінити не лише представника уряду в конкурсній комісії заступника міністра Кабміну Романа Гребу, а й весь склад цього органу.

9 липня заступник міністра Кабінету міністрів Роман Греба заявив про домовленість з Transparency Іnternational про розблокування роботи комісії з відбору членів Нацагентства з питань запобігання корупції.

Напередодні низка антикорупційних організацій, зокрема і Transparency Іnternational, звернулася до прем’єр-міністра Арсенія Яценюка з вимогою про невідкладне оновлення Конкурсної комісії з обрання членів Нацагентства з питань запобігання корупції.

У березні уряд створив Національне агентство з питань запобігання корупції, очікується, що агентство запрацює до кінця цього року.

Створення агентства передбачається законом «Про запобігання корупції», ухваленим 14 жовтня 2014 року. Відповідно до закону, члени агентства призначаються на посаду Кабміном строком на чотири роки за результатами конкурсу. Комісія з обрання членів Нацагентства має обиратися за принципом: 4 представники від громадськості і по одному представникові від парламенту, уряду, президента, а також керівник Нацагенства з питань державної служби.

Проте формування комісії з відбору членів Антикорупційного агентства супроводжувалося скандалом.

До складу комісії увійшли заступник міністра Кабінету міністрів Роман Греба, представник президента в Кабміні Олександр Данилюк, голова Нацагентства з питань держслужби Костянтин Ващенко, представники громадських організацій «Фонд «Відкрите суспільство» Роман Вереша, «Україна ХХI» – Олег Самусь, «Інститут світової політики» – Віктор Шлінчак, «Молодіжне об’єднання Львівський євромайдан» – Олександр Ружицький. В той же час Верховна Рада не заповнила свою квоту, відмовившись підтримати кандидатуру виконавчого директора Transparency Іnternational Олексія Хмари.

Після цього Transparency International оскаржила результати відбору членів конкурсної комісії в суді. За даними організації, квоту громадських організацій заповнили людьми, підконтрольними Кабмінові, а призначення Хмари заблокували представники партії «Народний фронт».

11 червня Кабмін оголосив про початок роботи конкурсної комісії з відбору кандидатів на посади членів Національного агентства з питань запобігання корупції. Проте напередодні активісти заявили, що склад конкурсної комісії Кабмін затвердив, порушуючи норми закону.

Основним повноваженням Антикорупційного агентства стане аналіз та перевірка декларацій про доходи держслужбовців, моніторинг їхнього способу життя.

XS
SM
MD
LG