Доступність посилання

ТОП новини

Голова МЗС Ірану: ядерні переговори триватимуть на вихідних


Джавад Заріф
Джавад Заріф

Міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф заявляє, що ядерні переговори між Тегераном і провідними країнами світу, ймовірно, триватимуть на вихідних.

«Прогрес є, але остаточних домовленостей ще немає… Сумніваюся, що це станеться сьогодні… Здається, нам доведеться провести вихідні у Відні», – сказав Заріф.

На цих остаточних переговорах Ірану і шести з провідних країн світу – Великої Британії, Франції, Німеччини, Сполучених Штатів Америки, Китаю і Росії – мають узгодити детальні технічні параметри значного згортання ядерної програми Тегерана в обмін спершу на поступове послаблення санкцій у відповідь на конкретні кроки щодо такого згортання, а потім і на повне зняття цих санкцій.

Термін завершення цих переговорів, який уже вкотре перенесли, тепер збігає опівночі п’ятниці, 10 липня.

9 липня держсекретар США Джон Керрі пригрозив завершити участь у дискусіях, якщо Іран не ухвалить «жорстких рішень», необхідних для завершення угоди.

Іранська сторона натомість звинуватила США та їхніх європейських союзників у «психологічній війні» і зміні позиції в останню хвилину.

Нинішні переговори почалися по тому, як на початку квітня учасники попередніх переговорів про суперечливу ядерну програму Тегерана узгодили у принципі політичну домовленість щодо її згортання.

У світі непокояться, що Іран під прикриттям мирної ядерної програми може намагатися чи міг намагатися раніше таємно створити ядерну зброю. Тегеран заперечує ці звинувачення.

XS
SM
MD
LG