Доступність посилання

ТОП новини

Чалий заявив, що Захід хоче від України виконання всіх мінських угод відразу


Валерій Чалий, архівне фото
Валерій Чалий, архівне фото

Новопризначений посол України у США Валерій Чалий заявив, що західні партнери наполягають на виконанні Україною всіх мінських домовленостей одразу, незважаючи на те, що їх не виконують Росія і підтримувані нею сепаратисти, – зокрема, проведення виборів на окупованій частині Донбасу.

«Але в нас є чітке розуміння, що без відведення техніки, без закриття кордону, через який уся ця техніка поставляється, без звільнення заручників складно уявити проведення якихось виборів. І коли ситуація заходить у глухий кут, то європейські партнери починають, так би мовити, стимулювати, щоб Україна була активнішою зі свого боку в імплементації мінських угод. Навіть якщо якісь пункти не виконані Росією», – сказав Чалий в інтерв’ю виданню «Дзеркало тижня. Україна».

На запитання, чи не легше Заходові тиснути на Україну, ніж на Росію, Чалий сказав, що Україна зараз взаємодіє з місією ОБСЄ і з усіма партнерами на порядок краще, ніж Росія.

«Сьогодні ніхто не може сказати, що Україна не є договороспроможним і відповідальним партнером. Усі спроби показати, що саме Україна порушує мінські домовленості, провалилися. Це видно з доповідей ОБСЄ, які фіксують наявність російської зброї та регулярних частин Росії на території України», – сказав посол.

«Але для нас абсолютно неприйнятно, щоб Україна пішла на всі політичні рішення, і при цьому на виборах на Донбасі стояли люди з автоматами і «забезпечували» виборчий процес», – додав він.

Чалий нагадав, що Україна чітко висловила свої умови, які жодним чином не суперечать мінським домовленостям: проведення виборів на основі українського законодавства, згідно з нормами БДІПЛ-ОБСЄ, з допуском всіх українських партій і ЗМІ. «Ми готові це робити. Бо з Донбасом необхідно говорити через людей, які його представляють. Але ці люди не озброєні бойовики, які показали свою абсолютну неспроможність налагодити нормальне життя для людей. Їм воювати вигідно. Вони на цьому заробляють. Наприклад, організовуючи контрабанду», – сказав Чалий.

При цьому він іще раз наголосив, що українсько-російський кордон повинен бути закритий.

Раніше у п’ятницю, 10 липня, президент Петро Порошенко призначив Валерія Чалого послом України у США. Дотепер він був заступником голови адміністрації президента. Також із листопада 2009 року до квітня 2010-го Чалий був заступником міністра закордонних справ України.

XS
SM
MD
LG