Доступність посилання

ТОП новини

Гройсман закликав припинити опір і скласти зброю учасників мукачівських подій, які назвав «бандитизмом»


Володимир Гройсман, архівне фото
Володимир Гройсман, архівне фото

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман закликав членів «Правого сектору», учасників збройного протистояння на Закарпатті, припинити опір і скласти зброю.

«Події, що відбуваються в Мукачеві, не можна кваліфікувати інакше, як бандитизм», – написав він у фейсбуці.

«Звертаюся до тих, хто вирішив чинити правосуддя на свій розсуд, із закликом негайно скласти зброю та припинити чинити опір правоохоронним органам», – заявив Гройсман.

«Звертаюся до представників правоохоронних органів із закликом провести всебічне розслідування подій, що відбулися, встановити винних та притягнути їх до відповідальності, незважаючи на звання, шеврони і посади», – додав він при цьому.

На думку Гройсмана, «жодна ідеологія, політичні гасла або заклики до патріотизму не можуть виправдати насилля, незаконного використання зброї, непокори правоохоронним органам та державним інституціям».

Напруженість на Закарпатті спалахнула в суботу, 11 липня, коли в Мукачеві сталися перестрілки з участю людей, що назвали себе представниками «Правого сектору», і правоохоронцями. Місцеві засоби інформації повідомили, що конфлікт виник між «Правим сектором» та людьми з оточення депутата Верховної Ради з групи «Воля народу» регіонала Михайла Ланя, в нього втрутилися правоохоронці. Сторони висувають суперечливі версії того, що сталося. З обох сторін є втрати: Міністерство внутрішніх справ інформує про шістьох потерпілих силовиків і ще п’ятьох осіб, «Правий сектор» про чотирьох поранених і двох убитих із його боку (із повідомлень не ясно, чи поранені члени «Правого сектору» залічені до числа поранених із інформації МВС). Медики інформують, що до них із пораненнями звернулися чи були доставлені 11 осіб.

Нині в області триває спецоперація блокування, роззброєння і «затримання банди, яка здійснила напад на цивільний об’єкт у Мукачеві». Служба безпеки України та МВС пообіцяли членам «організованого злочинного угруповання, яке 11 липня в місті Мукачеві здійснило тяжкі злочини із застосуванням зброї», об’єктивне розслідування справи й вимагають від них скласти зброю і здатися. Генеральна прокуратура створила спільну з СБУ й МВС слідчо-оперативну групу, що веде розслідування у кримінальному провадженні, порушеному за статтями про створення злочинної організації і про терористичний акт. За даними СБУ, протистояння триває далі: заблоковані під Мукачевом бійці «Правого сектору» досі не здалися.

XS
SM
MD
LG