Доступність посилання

ТОП новини

Голова МЗС Ірану заявив, що ядерної угоди вже в неділю не буде


Могаммад Джавад Заріф на балконі готелю у Відні, де тривають переговори, фото 11 липня 2015 року
Могаммад Джавад Заріф на балконі готелю у Відні, де тривають переговори, фото 11 липня 2015 року

Міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф заявив, що вже в неділю, 12 липня, не буде оголошено про досягнення остаточної домовленості про ядерну програму Тегерана, інформують агентства.

За його словами, над угодою треба ще попрацювати.

Але, додав він, так само не буде й нового продовження терміну для досягнення цієї домовленості, який нині збігає в понеділок, 13 червня.

Раніше в неділю учасники переговорів, що тривають у Відні, давали знати, що хоча домовленість уже дуже близька до укладення й готова «на 98 відсотків», її все ж не оформлять остаточно вже цього дня.

За повідомленнями, досі лишаються не вирішеними два чи три важливі питання, серед яких термін чинності очікуваної угоди чи зняття також санкцій, накладених на Іран не через ядерну програму, а з інших причин, – ембарго на постачання Тегеранові звичайних озброєнь і санкції через його програму створення балістичних ракет.

Крім того, говорили дипломати, навіть якщо попередньої домовленості таки досягнуть пізно ввечері, її технічно неможливо буде оголосити укладеною вже в неділю, бо учасники переговорів від США й Ірану ще мають остаточно узгодити 100-сторінковий документ зі своїми столицями.

На цих переговорах Ірану і шести з провідних країн світу – Великої Британії, Франції, Німеччини, Сполучених Штатів Америки, Китаю і Росії, – мають узгодити детальні технічні параметри значного згортання ядерної програми Тегерана в обмін спершу на поступове послаблення санкцій у відповідь на конкретні кроки щодо такого згортання, а потім і на повне зняття цих санкцій. Термін завершення цих переговорів переносили вже тричі.

Нинішні переговори почалися по тому, як на початку квітня учасники попередніх переговорів про суперечливу ядерну програму Тегерана узгодили у принципі політичну домовленість щодо її згортання, за що з Ірану вже зняли частину санкцій. Якщо остаточна угода зірветься, ці санкції повернуть знову.

Та тимчасова домовленість, чинна нині, серед іншого, передбачала, що Іран скоротить число своїх центрифуг для збагачення урану з понад 19 тисяч до понад 6 тисяч, а кількість збагаченого урану, що є на території країни, з понад семи тонн до приблизно 350 кілограмів. Ці та інші кроки мають на меті гарантувати, що Іран не зможе швидко здобути достатню кількість високозбагаченого урану, якщо намагатиметься створити ядерну боєголовку.

У світі непокояться, що Іран під прикриттям мирної ядерної програми може намагатися чи міг намагатися раніше таємно створити ядерну зброю. Тегеран заперечує ці звинувачення.

XS
SM
MD
LG