Доступність посилання

ТОП новини

Події на Закарпатті дають підвалини для конфлікту, що триває на Донбасі – політолог


Місце стрілянини в Мукачевому Закарпатської області, 11 липня 2015 року
Місце стрілянини в Мукачевому Закарпатської області, 11 липня 2015 року

Події, які виникли останніми днями на Закарпатті, є результатом неефективного діалогу між центральною і місцевою владою і дають підвалини для конфліктів, подібних до того, що триває на Донбасі. Про це в коментарі Радіо Свобода заявила політолог Вікторія Подгорна.

«Є якийсь компроміс між центральною владою та регіональною, яка вже давно належить місцевим князькам. Така ситуація в Закарпатті є більш безпрецедентна, ніж в інших регіонах. Але в інших регіонах ситуація не набагато краща, ніж там. І це ті підвалини, які можуть призвести до конфліктів, подібних до того, що триває на Донбасі. Це ключовий сценарій Путіна, який він розглядав від початку Майдану: перетворити Україну на вольницю й махновщину, як на початку ХХ століття…Такі конфлікти нас наближають до таких сценаріїв», – сказала Подгорна.

На думку політолога, влада в Україні нині «намагається просто придушити конфлікт: вирішити питання на тактичному рівні, не прагнучи провести реальні зміни».

«Якщо нема консолідованих громад, а домінують клани, як вони домінують з часів Кучми і до сьогодні, то децентралізація може призвести до феодальної роздробленості. Тому владі треба не лише придушувати, а вирішувати питання на системному рівні – створювати умови для голосу громад, а не лише взаємозв’язки на рівні еліт», – додала політолог.

11 липня в місті Мукачеві Закарпатської області сталися перестрілки з участю представників «Правого сектора» і правоохоронців, початок яких сторони покладають одна на одну. «Правий сектор» заявляє про втрату двох бійців і поранення ще чотирьох осіб. Повідомлялось про більш як десяток поранених із боку правоохоронців і цивільних, а також осіб у формі «Правого сектора». Була інформація з місцевих ЗМІ про втечу кількох бійців «Правого сектора» в гори з місця інциденту і висунення вимог владі, але підтвердження цих даних немає, як і повідомлення про те, що буцімто двоє поранених-«утікачів» співпрацюють з правоохоронцями.

За неофіційними даними, конфлікт на Закарпатті виник між «Правим сектором» та людьми з оточення депутата Верховної Ради Михайла Ланя.

За фактами подій у Мукачевому відкрито кримінальне провадження за статтями про створення злочинної організації та терористичний акт.

Сьогодні, 13 липня, президент Петро Порошенко скликає Воєнний кабінет в рамках засідання РНБО для обговорення ситуації в Мукачевому.

На цю ж тему:

12.07.2015
Контрабанда і вестерн у Мукачеві: винні всі

Немає на Закарпатті людини, яка б не знала правди про контрабанду й зиски, що їх має місцевий криміналітет і влада далі
12.07.2015
Мукачівський синдром. Відчувається «російський слід»

Розмита ідентичність, російська агентура та кримінальні клани далі
13.07.2015
Події в Мукачеві. Закарпаття під прицілом

Тож той, хто називає себе українським патріотом і викрикує «Україна понад усе!», має думати в першу чергу про неї, а не свій вузькопартійний інтерес далі
XS
SM
MD
LG