Доступність посилання

ТОП новини

За зняття депутатської і суддівської недоторканності Рада голосуватиме в кінці серпня


Депутати Верховної Ради України підтримали постанову про порядок розгляду законопроекту №1776 «Про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України і суддів)». За відповідний документ віддали свої голоси 283 парламентарів, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

При цьому голова комітету Верховної Ради України з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич запропонував провести розгляд законопроекту у першому читанні на засіданні після 25 серпня.

«Внести поправки до 15 серпня, опрацювати комітетами – до 25 серпня і після отримання відповідних пропозицій, комітет з питань правової політики та правосуддя передасть законопроект на розгляд народних депутатів», – сказав під час доповіді Князевич.

Зі свого боку, лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко сказала, що законопроект передбачає скасування недоторканності лише депутатів, а лідер «Самопомочі» Олег Березюк закликав президента ініціювати законопроект про імпічмент.

Законопроект, поданий президентом, пропонує вилучити зі статті 80 Конституції норму про те, що народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані або заарештовані. Крім того, пропонується в статті 126 змінити норму, згідно з якою суддя не може бути без згоди парламенту затриманий або заарештований до оголошення обвинувального вироку судом.

19 червня Конституційний суд України визнав таким, що відповідає Основному закону, законопроект про скасування депутатської й обмеження суддівської недоторканності. При цьому КСУ вважає, що притягнення судді до відповідальності за порушення присяги є суперечливою нормою і не узгоджується з позицією Венеціанської комісії, яка вказувала, що поняття «порушення присяги» є надто розпливчастим, а тому не може позначати підставу для звільнення судді.

XS
SM
MD
LG