Доступність посилання

ТОП новини

Санкції на Росію з часом діють усе більше – Чалий


Валерій Чалий
Валерій Чалий

Санкції для Росії стають все чутливішими, вважає посол України у США, колишній заступник голови адміністрації президента Валерій Чалий.

Як сказав він в ефірі Радіо Свобода, падіння ВВП в Росії більш ніж удвічі перевищує очікувані показники.

«Фактор санкцій діє. Він із часом діє все більше й більше. Є дані, їх потрібно офіційно отримати, але сьогодні падіння в Росії ВВП не 1,8%, як вони очікували, а 4,2%. Це не ті 4,6% чи 4,8%, які прогнозували деякі західні експерти, але це чутливо. І оцей договір з народом Росії, який, будьмо відвертими, повівся на цю пропаганду і підтримує такі дії, наприклад, щодо окупації Криму, – може змінитися», – заявив Чалий.

Він також додав, що Україна намагається бути максимально відповідальним партнером у питанні імплементації Мінських домовленостей і цього ж вимагає і від Росії.

Відео: Радіо Свобода онлайн

3 липня секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев заявив, що російська сторона розробить заходи проти країн, які будуть підтримувати санкції проти Москви. А президент Володимир Путін сказав, що винуватцями подій на Донбасі є ті, хто запроваджував санкції проти Росії.

Раніше Рада Євросоюзу ухвалила рішення про продовження до кінця року терміну дії економічних санкцій щодо Росії і пов’язала можливе полегшення або скасування режиму санкцій із виконання Мінських домовленостей. Окремі санкції, запроваджені через окупацію Криму, продовжили на рік, до середини наступного року.

США, Євросоюз та інші країни Заходу протягом 2014 року запровадили проти Росії санкції – спершу через окупацію українського Криму і спробу анексії півострова, яку міжнародна спільнота не визнала, згодом через роль Москви в конфлікті на Донбасі. Торік Путін заявляв, що санкції не можуть вплинути на дії та рішення Росії.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці», і ніяк не коментуючи поставки спільним російсько-сепаратистським силам у регіоні дедалі більших кількостей важких та інших озброєнь.

XS
SM
MD
LG