Доступність посилання

ТОП новини

Рада підтримала законопроект про мінімальні закупівельні ціни на молоко на рівні 4 гривень


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Верховна Рада ухвалила за основу проект закону № 2089 про визначення мінімальних закупівельних цін на молоко другого ґатунку на рівні 4 гривень за кілограм.

За законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко і підтримки села» проголосували 227 народних депутатів за мінімально необхідних 226.

Документ передбачає, що така ціна поширюватиметься на всіх виробників молока, незалежно від форми власності. У законопроекті також вказано, що заготівельні і переробні підприємства зобов’язані розрахуватися перед виробниками молока за їхню продукцію протягом семи днів.

Відповідно до пояснювальної записки, на сьогодні роздрібні ціни на молоко на прилавках магазинів у 3–5 разів перевищують закупівельні ціни, причому ціна на молоко найпоширенішого другого ґатунку, яке придбане у населення та у сільськогосподарських підприємств, відрізняється у 1,5–2 рази.

На думку авторів документу, ухвалення законопроекту зумовлено необхідністю підтримки українського села, усуненням несправедливого розподілу додаткової вартості та зняттям напруги у сільській місцевості в умовах зростання безробіття.

Водночас сьогодні депутати відхилили законопроект про внесення змін до закону про молоко і молочну продукцію й інших законодавчих актів щодо посилення заходів боротьби з фальсифікацією молочних продуктів. За цей законопроект проголосував 141 народний депутат за мінімально необхідних 226. Документ пропонував запровадити чітке розмежування між молочними продуктами і продуктами, що містять замінники молочних складових, а також пропонувалося запровадити термін «молоковмісні продукти».

Також законопроект визначав правила маркування таких продуктів і їхнього продажу в торговельних мережах – на окремій від натуральних молочних продуктів полиці.

XS
SM
MD
LG