Доступність посилання

ТОП новини

МЗС висловило занепокоєння через масштабне порушення бойовиками Мінських домовленостей


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ висловило глибоку стурбованість через істотне погіршення останнім часом безпекової ситуації в зоні АТО внаслідок значної активізації діяльності підтримуваних Росією бойовиків.

Спостерігається постійне нарощування обстрілів українських збройних сил та об’єктів інфраструктури, при цьому на порушення Мінських домовленостей бойовики широко застосовують важке озброєння, наголосили в МЗС.

Зокрема, тільки упродовж 14 липня українська сторона зафіксувала 100 обстрілів позицій підрозділів сил АТО з використанням систем ракетного залпового вогню, артилерії, танків; унаслідок обстрілів вісім військовослужбовців Збройних сил України загинули, 16 зазнали поранень різного ступеня тяжкості, нагадали в міністерстві.

«Цей прояв агресії є одним із наймасштабніших порушень Мінських домовленостей як за кількістю обстрілів, так і за кількістю людських жертв із часу запровадження режиму припинення вогню 15 лютого», – наголошено в заяві.

Особливо цинічними, заявляє Київ, є використання проросійськими бойовиками реактивних систем залпового вогню, 152-мм і 122-мм артилерії, танків, які навмисне розміщуються у житлових кварталах. Це є свідомою провокацією підтримуваних Росією бойовиків, спрямованою на руйнування цивільних об’єктів та створення загрози цивільному населенню, вважають в МЗС.

Міністерство закордонних справ розглядає події 14 липня як брутальну спробу проросійських бойовиків зірвати реалізацію Мінських домовленостей, мовиться в заяві.

МЗС закликає російську сторону і підтримуваних нею бойовиків припинити дестабілізацію, відвести важку техніку відповідно до Комплексу заходів (останньої з Мінських домовленостей, укладеної 12 лютого – ред.), припинити постачання озброєнь та найманців на територію України і повернутись за стіл переговорів у рамках робочих підгруп Тристоронньої контактної групи з метою повного виконання Мінських домовленостей, заявили в Києві.

Раніше в середу, 15 липня, про один із найінтенсивніших обстрілів території України від моменту підписання Мінських угод, що став їх грубим порушенням, заявляли в Раді національної безпеки і оборони України.

XS
SM
MD
LG