Доступність посилання

ТОП новини

Єврогрупа погодилася почати переговори з Грецією про допомогу


Єврогрупа – об’єднання міністрів фінансів країн зони обігу євро – погодилася почати офіційні переговори з Грецією про надання їй фінансової допомоги після того, як парламент країни посеред ночі схвалив пакет необхідних для цього реформ.

У перебігу телеконференції міністри також погодилися надати Греції термінову позику на 7 мільярдів євро з антикризового спецфонду Європейського союзу, щоб фінансова система країни не зазнала краху до завершення переговорів.

Крім того, Європейський центральний банк окремо вирішив дозволити грецьким банкам отримувати більше, ніж дотепер, кризове фінансування і збільшив його суму до 900 мільйонів євро на тиждень.

Наразі у Греції через брак обігових коштів іще з 29 червня зняття готівки в банкоматах із карток грецьких банків обмежене 60 євро на день, банки країни не працюють (крім окремих відділень, де отримують пенсії пенсіонери, що не мають банківських карток, і теж в обмеженому обсязі – не більш як по 120 євро за раз).

У ніч на четвер, 16 липня, парламент Греції схвалив пакет реформ, яких вимагали міжнародні позикодавці як передумову для того, щоб почати переговори про надання Афінам нової, вже третьої програми фінансової допомоги. Реформи, серед іншого, передбачають підвищення ПДВ та інших податків і зміни в пенсійній системі.

Ці реформи, яких домоглися кредитори від Греції, тепер іще суворіші, ніж ті, яких вони вимагали наприкінці минулого місяця, червня, і які уряд країни відкинув, підтвердивши своє рішення на всенародному референдумі 5 липня.

Раніше міжнародні кредитори – Європейська комісія, Європейський центральний банк і Міжнародний валютний фонд – уже надали Греції понад 200 мільярдів євро в рамках двох попередніх програм, починаючи з 2010 року, щоб допомогти їй вийти з глибокої боргової і бюджетної кризи.

XS
SM
MD
LG