Доступність посилання

ТОП новини

Добродомов: зміни до Конституції загрожують суверенітету України


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Норма про особливості самоврядування на Донбасі, яка є у перехідних положеннях до Конституції, несе загрозу суверенітетові України – про це в ефірі Радіо Свобода сказав народний депутат Дмитро Добродомов.

«Наголошую, що вчора з’явилася норма про особливості самоврядування у низці областей. Вона вже з’явилася у перехідних положеннях основного закону. Вочевидь, ця норма може з’явитися і в тілі Конституції. Я вважаю, що це неприпустимо і є загрозою для суверенітету України», – зазначив Добродомов.

Про зміни до Конституції говорила і помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд, яка перебувала у Києві, каже Добродомов. Слова Нуланд народний депутат називає «твердим наполяганням».

«Нуланд приїхала, і це була одна з основних її тем. І сьогодні вона про це говорила. По суті, це було тверде наполягання на тому, щоб ми виконали цю вимогу. Але ще раз скажу, що небезпека є очевидною, і ми це зрозуміємо вже потім», – сказав депутат.

Напередодні Нуланд заявляла, що 16 липня є «історичним днем», оскільки депутати розглядатимуть зміни до Конституції в частині децентралізації.

Верховна Рада направила до Конституційного суду законопроект про внесення змін до Конституції в частині децентралізації. За президентський законопроект № 2217a проголосували 288 депутатів за 226 мінімально необхідних.

Як говорив у своєму виступі перед голосуванням президент України Петро Порошенко, жодного особливого статусу для Донбасу зміни не передбачають.

«Проект лише припускає можливість специфічного порядку здійснення місцевого самоврядування в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької і Луганської областей, що визначається окремим законом», – наголосив Порошенко.

Він додав, що цей закон двічі був ухвалений парламентами попереднього і цього скликань.

«Я в впевнений, що запропонована норма жодним чином не виходить за межі Мінських домовленостей, які всім світом, Радою безпеки ООН, всіма нашими партнерами, які забезпечують потужну світову коаліцію з підтримки України під час російської агресії, ці Мінські домовленості визнані безальтернативною основою для політико-дипломатичного врегулювання», – додав він.

Водночас сепаратисти заявляють, що зміни до Конституції не відповідають принципам Мінських угод, і Київ не забезпечив законодавче «забезпечення особливого статусу Донбасу».

Після висновку Конституційного суду законопроект щодо децентралізації знову направлять до парламенту, де для його ухвалення необхідно буде не менш як 300 голосів. В Адміністрації президента очікують ухвалення цього законопроекту до місцевих виборів 25 жовтня.

XS
SM
MD
LG