Доступність посилання

ТОП новини

У небі над Донбасом рік тому загинули 298 людей у літаку рейсу МН17


Рештки літака рейсу МН17 (липень 2014 року, архівне фото)
Рештки літака рейсу МН17 (липень 2014 року, архівне фото)

Сьогодні, 17 липня, минає рік від дати, коли в небі над Донбасом був збитий пасажирський літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній» з 298 людьми на борту. На місці падіння літака рейсу МН17 на Донеччині відбудуться жалобні заходи, такі ж церемонії проведуть у кількох країнах світу, де живуть родичі жертв катастрофи.

Розслідування трагедії триває, остаточну доповідь слідчі з Нідерландів обіцяють оприлюднити у жовтні. Тим часом, на рівні ООН триває дискусія щодо створення міжнародного трибуналу для покарання осіб, причетних до збиття літака.

Росія виступає категорично проти такого трибуналу, вважаючи його створення «контрпродуктивним».

«Ніколи жодних трибуналів Рада безпеки не створювала. Навіть у добре відомій справі Локербі Рада безпеки багато разів обговорювала це питання, але суд відбувався в Нідерландах за шотландським законодавством», – стверджує міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Верховна Рада ухвалила звернення до ООН щодо створення міжнародного трибуналу для судового переслідування відповідальних за злочин, пов’язаний зі збитим літаком авіакомпанії Malaysian Airlines рейсу MH17 17 липня минулого року.

Днями з проханням до Ради безпеки ООН створити міжнародний кримінальний трибунал для притягнення до відповідальності винних у катастрофі пасажирського літака рейсу МН17 у небі над Донбасом минулого року звернулися п’ять країн – Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди й Україна. Малайзія раніше вже підготувала й проект такої резолюції. Припускають, що його можуть винести на голосування десь наступного тижня. Ініціатори створення міжнародного суду за підтримки ООН сподіваються, що це зможе змусити Росію до співпраці.

Авіалайнер «Боїнг-777» авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий у небі над частиною сходу України, захопленою підтримуваними Росією сепаратистами, 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, що були на борту.

Україна і Захід підозрюють, що літак збили бойовики чи російські військові на Донбасі. Росія це заперечує і звинувачує Київ у катастрофі.

15 липня цього року американська телекомпанія CNN повідомила, що у проекті звіту за результатами розслідування авіакатастрофи відповідальність за це покладена на «проросійських сепаратистів». Підтвердження цієї інформації з офіційних джерел немає.

XS
SM
MD
LG